Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Ministern fick råd på Ica Maxi

Den för Södertälje kanske viktigaste statsrådet, Ylva Johansson (S), besökte staden i dag. Arbetsmarknadsministern, med nytt övergripande ansvar för integrationsfrågor var på Ica Maxi.

Annons

Nu var Ylva Johansson inte i första hand på Ica för att handla, utan för att se, lyssna och lära om hur Södertälje kommun i samarbete med Ica Maxi fått in nyanlända i arbete.

Ica Maxis handlare Jonas Berg pratade entusiastiskt om hur han ser alla människor som resurser, om hur han försöker få sina kollegor att se affärsidén med att lotsa in nyanlända i utanförskap i businessen, genom samarbete med kommunen.

Men han ifrågasatte varför kommunen, och inte arbetsförmedlingen, är den som styr upp lyckade insatser i samarbete med företag. Och när han undrade om ministern kunde komma med några bra nya incitament för företagare, när ”den lägre arbetsgivaravgiften för unga dök”, svarade den lika vältaliga gästen:

– Observera. Vi har ändrat och förenklat reglerna för Arbetsförmedlingen, även om jag förstår kritiken. Och kostnaden för att få in folk i arbete kan vi alltid lösa, däremot måste vi hjälpas åt att ändra attityderna. Där är du och ni andra härinne, viktiga budbärare, säger Ylva Johansson och nickar mot Jonas och hans personal.

Dyana Zaia och Shaad Hassan kom fram och berättade för den intresserade och frågvisa ministern om hur de gått från praktikplats till fast tjänst, hur stolta de var över att ha fått riktiga anställning, egna riktiga löner.

Aydin Özkaya, arbetsplatskoordinator på kommunen, berättade stolt om hur samarbetet med framför allt Ica Maxi fungerat. Men om att man helst skulle se mer stöd från staten för att kunna öka på insatserna med att utbilda och hitta praktikplatser som passar.

– Jag gör vad jag kan för att få mina kollegor att inse hur bra detta är. Man får lojala medarbetare, enklare rekryteringen. Dessutom nya kunder på köpet, sa Jonas Berg.

När ministern frågar vad man önskar sig från henne tar Boel Godner chansen:

– Att staten, och inte vi, ska stå för vuxenutbildningen. Här i Södertälje är det helt avgörande.

Erik Ullenhag, som var integrationsminister i den förra regeringen, var ganska ofta på besök i staden. Men Ylva Johansson, som nu fått ett bredare ansvar för integrationsfrågor, var alltså här för första gången.

– Vi känner ju varandra väl sedan länge. Men det är nog första gången du är här som statsråd. Du får gärna komma fler gånger, sa Boel efter den kamratliga kramen.

– Jag är från Botkyrka och känner väl till de problem som Södertälje har med integration, med nyanlända.

– Boel är en framträdande politiker som gör ett viktigt arbete för att belysa integrationsfrågorna. Och visst, jag lär komma mer, även om man kan göra nytta för stan utan att vara på plats, lovade Ylva Johansson.