Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Michael Schumacher – "SSK är på väg uppåt"

Här är SSK:s jättevärvning från AHL: den 195 centimeter långe Michael Schumacher.– Vi får en kombo av spelskicklighet och tyngd, som känns jättebra, säger tränaren Mats Waltin.

Entrén på Scaniarinkens is gick inte att missa.

40 minuter försenad efter resan från Stenungsund på västkusten – och en bra bit större än alla andra SSK–spelare – skrinnade nyförvärvet in på onsdagsträningen.

Michael Schumacher, en snart 23 år gammal forward med fem säsonger i OHL och AHL bakom sig, blir SSK:s 14:e forward.

Och med 195 centimeter den allra störste.

Under träningen hoppade han in i en kedja med Måns Lindbäck och Fredric Weigel, framför backparet Marcus Bohman och Simon Karlsson. Sedan berättade Michael Schumacher själv om ettårskontraktet med SSK.

– Jag fastnade lite där borta och blev satt i en roll i ett lag där jag inte trivdes och kände

att min utveckling stod still lite. Jag behövde en nytändning och Södertälje verkade som en bra klubb.

Efter en första kontakt i maj lyckades SSK:s ledning nu snärja Schumacher.

– Jag snackade med Waltin och (Mats) Pernhem – och på hur de lade fram det till mig så lät det som en klubb på väg uppåt, med mycket historia. Och jag vill vara en del av det och bidra till något positivt här i staden.

Michael Schumacher föddes i Örnsköldsvik, men hockeyfostrades i Göteborg och Frölundas juniorled. 2011 draftades han av Los Angeles Kings – med motkravet att han flyttade över Atlanten för spel i juniorligan OHL.

På två säsonger med Kings filial Sault Ste. Marie gjorde forwarden 100 poäng på 130 matcher. Men när han erbjöds ett kontrakt med Kings AHL-klubb valde Schumacher i stället Colorados dito. Efter tre säsonger, 175 AHL-matcher och totalt 57 poäng för Lake Erie Monsters och San Antonio Rampage, kände han sig till slut placerad i ett fack.

– Jag är stor – och automatiskt tror man då att den här killen kommer bara att stoppa ned huvudet i sanden och köra. Men jag vill gärna vara med och köra lite finlir. Jag vill hemskt gärna spela powerplay, vara med och göra mål och avgöra matcher. Det är ändå det hockey går ut på. Och att sitta på bänken 50 minuter i en match när alla andra får spela – det är inte jätteballt. Så då tänkte jag att det var dags att testa något nytt.

Den hockeymässiga rollen och chansen att få ta rejält med plats i hockeyallsvenskan lockade honom till återvändande SSK.

– Framförallt vill jag vara med och spela mycket. Bidra. Jag vill få tillbaka Södertälje till den hockeystad den var förr. Och kunna ta upp den ett steg. Det hade varit en bra återkomst till Sverige, att ta upp ett lag i SHL. Personligen vill jag spela i ett lag där jag får spela mycket, utvecklas och komma in i en grupp och en omgivning som drar mot samma mål.

SSK-tränaren Mats Waltin säger först att kontraktet inte är signerat – men lyfter sedan fram vilken spelartyp SSK får i Schumacher.

– Han har en bra speluppfattning, kan själv vinna de här slagen en mot en och också göra sin omgivning bra. Plus att han har lagt på en dimension till i sitt spel det senaste året: nämligen aggressiviteten. Det är en stor hockeyspelare, som har bra kraft i det han gör och kan använda kroppen vid rätt tillfällen, säger Mats Waltin.