Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Lucia spred ljus och värme i Södertälje

Södertäljes luciatåg lös upp i decembermörkret redan fredagen den 11 december. Med tomtebloss och stämsång spred de julkänsla.

Det är nedsläckt i LT:s lunchrum. Lussekatter och pepparkakor står framdukade på borden, ett glatt tjatter ljuder vid kaffemaskinen. Snart sätter sig alla ner och tystnar. Lucia är på ingång.

ita linnen, röda bomullsband och levande ljus gör entré till ljudet av ”Natten går tunga fjät” i stämsång. De sju tärnorna bär lingonkransar och årets lucia Johanna Lindblom, 17, har stearin i det långa blonda håret.

– Jag kommer när mörkast det är här i Norden, läser hon och ljusen i kronan fladdrar.

När luciatåget lussat färdigt hos LT bär det vidare till nästa destination – Södertälje sjukhus. 17 luciaframträdanden ska hinnas med innan dagen är slut, och för att hålla tidsschemat har det hyrts en buss som kör runt dem. Kören, som bildades genom LT:s luciatävling, har repeterat tre dagar i veckan sedan början av november.

– Det var min mamma som nominerade mig, säger tärnorna Emmy Larsson, 20 år, och Kristin Willamo, 17 år, samtidigt.

– Jag nominerade mig själv, skrattar 16-åriga Jessica Wretling.

– Det blir en mysig och varm stämning av luciatåg, det är en härlig känsla, tycker Emmy Larsson.

I allrummet på sjukhusets avdelning 7 har förväntansfulla patienter och personal samlats. Det står kaffe och julmust på en vagn och flera av patienterna – och en sjuksköterska – har glitter i håret. En gammal kvinna balanserar sin syrgastub bredvid sig i en rullator. Hon trummar takten till sångerna och ett leende sprider sig över hennes läppar när luciatåget sjunger ”Stilla natt”. I hissen ner till nästa framträdande pratar tärnorna glatt och snabbt.

– Jag glömmer att jag ska sjunga den versen.

– Alltså kvinnans leende, hon var så glad!

– Såg ni hon som grät när vi sjöng?

Och de rörda tårarna på avdelning 7 får sällskap. Innan luciatåget hunnit lämna sjukhuset har patienter och personal på tre olika avdelningar hunnit börja gråta. På avdelning 27 ler personalen stort när kören sjunger, viskar till varandra att de måste fota och drar fram smartphones ur arbetskläderna. På palliativa avdelningen sjunger kören i korridoren också för att alla ska få höra.

Busschauffören med tomteluva kör tjejerna till nästa ställe som väntar på luciatåg, Bergviks servicehus. De är lite tagna av responsen på Södertälje sjukhus.

– Jag blir så berörd när folk gråter, säger Emmy Larsson.

– Ja, även om man vet att det inte är ledsna tårar så blir man berörd, håller Jessica Wretling med.

Precis som på sjukhuset är servicehuset julpyntat, och de boende har samlats i en stor matsal.

– Natten går tunga fjät, runt gård och stuva...

Följ lussandet för Södertäljes lucia och tärnor i bildspelet till höger.

Luciafirande i S:ta Ragnhilds kyrka

Luciakonserten är gratis och har tidigare år dragit så många besökare att kyrkan behövt stänga portarna. Så kom i tid!

I kväll den 13 december kan allmänheten se Södertäljes lucia och tärnor. De bjuder då in allmänheten till lussefirande i S:ta Ragnhilds kyrka klockan 18.00.