Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: LT på plats när polisen gör razzia mot spritbuss

Artikel 1 av 4
Spritbussen i Järna
Visa alla artiklar

De båda männen håller som bäst på att lasta över ölflak från en turistbuss till en personbil när polisbilen rullar fram. Och LT sitter på första parkett.

Annons

Platsen och tiden kan tyckas väl vald. En söndag på Tuna industriväg, en återvändsgata i Järna och längst in i ett industriområde. Normalt sett har inte många ärenden hit denna dag.

Här står en buss, en turistbuss. Dörrarna är öppna och en man lastar ut ölflak efter ölflak till en personbil som kört upp jämte bussen.

Mannen med personbilen stuvar omsorgsfullt in alkoholen, först i bilen, därefter öppnar han takboxen och fortsätter.

De jobbar snabbt, metodiskt och ostört. Tills polisbilen rullar fram. Mannen med personbilen slår då snabbt igen bagageluckan och takboxen.

Polisens gruppchef på plats, Magnus Ehliar:

– Vi har påträffat en buss och misstänker brott mot alkohollagen, sammanfattar han.

Magnus Ehliar beslutar om husrannsakan i fordonen och vidare utredning får visa om det handlar om olovlig försäljning, vilket blir rubriceringen.

Efter en stund kommer ytterligare en polispatrull till platsen och förhören med de båda männen fortsätter.

Det visar sig att ingen av de båda vill kännas vid vare sig bussen eller personbilen. ”Det är andra personer som kört dem”. Mannen i bussen saknar också rätt körkortsbehörighet och mannen med personbilen saknar helt körkort.

– Vi jobbar nu vidare genom att bland annat hålla förhör med vittnen och söka bevisning, säger Magnus Ehliar.

Medan poliserna samtalar med de båda männen kommer ytterligare några bilar sakta rullande upp på återvändsgatan. De vänder dock när de ser polisbilarna.

Polisen fattar beslut om att alkoholen ska tas i beslag och efter en stund anländer därför två rymliga polisbussar.

De båda männen kan inte göra annat än att titta på när alkoholen bärs över till polisbussarna. Sammanlagt handlar det om cirka 1500 burkar starköl, mellan 70 och 80 liter starksprit och cirka 50 liter vin.

– Vi vet att det förekommer olovlig försäljning i ganska stor utsträckning men det är inte ofta vi kommer på dem så här. Det känns hur som helst perfekt, särskilt så här i nära anslutning till skolavslutningarna, säger Magnus Ehliar.

Mycket utredningsarbete kvarstår dock, vem har kört bilen och bussen, varifrån kommer alkoholen, vart var den på väg och har det förekommit försäljning eller inte.

Resultatet av det är avgörande för påföljdsfrågan liksom vad som ska hända med den beslagtagna alkoholen. Antingen kommer den att anses förverkad, eller så kommer beslutet av hävas och alkoholen lämnas tillbaka.

Roger Stigell [email protected]