Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Linaborna vill få bort smällarna

Smällare, fyrverkerier, pistolskott och busåkning. Under medborgarträffen vittnade Linaborna om oroligheter i området – men också om ett område man är stolt över.

Celik Melengic Febraniye tar en kopp kaffe. Hon fyller i polisens formulär innan hon småpratar med kommunpolisen Anki Gustafsson på polisens och kommunens medborgarträff på torget vid Tempo i Lina.

– Det är bra att poliserna finns här. Lina är bra, men det händer mycket här. Vi måste berätta om det positiva med Lina, inte bara det negativa. Det är inte bra för barnen, säger hon.

Linabornas berättelser bekräftar mycket av det som polis och kommun känner till: Busåkande mopedister och smällare som kastas från november till januari.

– I december körde vi hårt med kampanjen mot smällare, och har begränsat tillgången och ökat tillsynen. Den kampanjen gör skillnad, säger kommunens säkerhetssamordnare Michael McCarthy.

Vad kan ni lära er av medborgarträffen?

– Det är viktigt för oss att få kunskap. Att arbeta med den fysiska miljön gör mycket för tryggheten, som att gatubelysningen fungerar.

Mary-Kate, 67, har bott i Lina i 10 år. För en tid sen ryckte hon till av pistolskott i kvarteret.

– Man hör pistolskott ibland på nätterna. Jag trivs jättebra i Lina, förutom pistolskotten.

Vad borde polisen göra?

– De kan hålla koll, tycker jag.

Seppo Määttä, 70, har hört flera rejäla smällar senaste året. Han håller med om att det blivit lugnare men hoppas att polisen kan stävja smällarna.

En kvinna går emellan. Hon tycker att Lina svartmålas allt för ofta.

– Jag har bott här sedan 1985, det är inte värre i dag. Småbus har funnits hela tiden men området blir nedskrivet. Lina är jättefint, det är viktigt att lyfta, säger hon.

Medborgarträffen i Lina på torsdagen var den tredje, efter Brunnsäng och Ronna på onsdagen. Synpunkterna sammanställs och innan årets slut ska det mynna ut i olika medborgarlöften.

Erik Lindblad, tillförordnad chef för poliser i yttre tjänst, säger att många brott är kopplade till ungdomsproblematiken i Lina.

– Vi jobbar mycket uppsökande med ungdomar på glid, för att motverka att de dras in i kriminalitet.

Vanessa Isa, 12, och hennes kompis Cecilia Seyhan, 14, ser ibland ungdomar sabotera och kasta smällare. Men de vågar inte säga till.

– Mamma har sagt till oss att gå därifrån. Annars kan de hota oss eller skälla på oss, säger Cecilia.

De önskar att det fanns en fritidsgård i Lina. Då hade ungdomarna haft någonstans att gå.

– Det finns för lite att göra här. Det fanns bänkar vid skolan men de tog bort dem. I stället förstör ungdomar och klättrar på taket, säger Vanessa Isa.