Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Lars-åkes egna ord om mötet med 60-talsikonerna

Enhörnabons egna bilder från 60- och 70-talet visar upp en välkänd period av musikhistorien.

En scanner fick Larsåke Thuresson att återvände till sin ungdom som fotograf och det resulterade i en bilderbok med några av musikhistoriens största ikoner.

Under sin ungdom arbetade Enhörnabon Larsåke Thuresson som fotograf på uppdrag för bland annat Grammofonbolaget. Under 60- och 70-talet fotade han några av de största svenska och internationella artisterna: Bob Dylan, Abba, The Beatles, Jimi Hendrix och The Rolling Stones, för att nämna några.

Totalt fotograferade Larsåke Thuresson omkring 100 internationella och 200 svenska band och artister. En del av detta fotomaterial har resulterat i den över tre kilo tunga fotoboken ”Ikoner, Icons: Fotografier från decennierna som aldrig tog slut”.

– Så här många år senare har bilderna blivit till musikhistoria, säger han.

Hans döttrar var länge på honom att göra något med de tusentals fotografier som han förvarade i ett förråd. En dag ringde de sin far och uppmanade honom att köpa en scanner så att han kunde få användning av de gamla bilderna, som då enbart fanns i negativ.

– När jag började scanna bilderna väcktes många minnen till liv. Jag började jobba som fotograf när jag var omkring 16 år, berättar han.

Larsåke Thuresson har i dag scannat mer än 65 000 bilder. Bekanta till Larsåke ansåg att han skulle göra något med bilderna. Han hörde av sig till musikjournalisten Jan Gradvall, som imponerades mycket av Larsåkes fotoarkiv. Det resulterade i ett stort uppslag signerat Jan Gradvall, samt en intervju i Sveriges Radio för Larsåke Thuresson.

– Då kom idén fram att vi skulle göra en bok av bilderna, säger Larsåke Thuresson.

Boken kom till slut ut i bokhandeln under hösten 2015, och publicerades av Larsåke själv. Åtta profiler har försett boken med texter som kretsar kring bilderna. Bland annat politikern Leif Pagrotsky och musikjournalisten Fredrik Strage har skrivit i den.

– Eftersom det är cirka 50 år gamla bilder så har flera av artisterna kommit att bli legendarer, ikoner, säger han.

Efter karriären som fotograf kom Larsåke Thuresson att jobba med tv-inspelningar, film och konferenser.

– Arbetet med fotografierna tog mig tillbaka till min ungdom, till början av mitt arbetsliv.

Var det stort för dig att träffa och fotografera dessa ikoner?

– Nej, inte då. På den tiden var det ett jobb som skulle göras. Det är nu, när man står med facit i hand, som man förstår vilka stjärnor man egentligen fick privilegiet att träffa, säger han.

Anekdoterna kring bilderna i boken är många: allt från hur Bob Dylan åkte runt i Lill-Babs bil med Lasse Berghagen framför ratten, till de bilder som bekräftar historierna om att Simon Garfunkel faktiskt har varit i Mariefred.

– Jag fick möjlighet att ta bilder som inte många andra kunde ta.