Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Länsstyrelsen kan stoppa bygget av nya Kanalstaden

Bygget av 450 bostäder vid Tältet har stött på patrull. Länsstyrelsen ger kommunen bakläxa på sin detaljplan.

Annons

Länsstyrelsen tycker inte att Södertälje kommuns skäl att upphäva strandskyddet och bygga nya kvarteret Sporren närmre än 100 meter från kanalen är tillräckligt starka.

– Vi ska försöka utveckla det. Vi hävdar att marken redan är tagen i anspråk, det är vårt starkaste argument. Marken har varit planlagd för en ridhusanläggning tidigare, säger Magnus Ericsson, planarkitekt på Södertälje kommun.

Tiden för att ha åsikter i samrådsskedet om kommunens plan för nya kvarteret Sporren, vid Tältet i området som kallas Kanalstaden, och de cirka 450 tänkta bostäderna är slut.

Nästan tjugo intressenter har sagt sitt och i stort är alla positiva. Men länsstyrelsen konstaterar att det undantag från strandskyddet som gällde tidigare ridhuset och upplagsplatsen inte längre gäller om en ny detaljplan antas.

– Vi misstänkte att det var det svåraste att få igenom i planprocessen, säger Magnus Ericsson.

Länsstyrelsen upphävde strandskyddet för bostadsområdet intill som invigdes år 2002, kan ni inte använda samma argument?

– Lagstiftningen kring strandskyddet har förändrats sen de byggdes.

Även länsstyrelsens kritik om att bostäderna hamnar för nära lastfartygens farliga gods som passerar på kanalen väger tungt. Men där ser Magnus Ericsson inga problem att ändra planen.

– På samrådsskissen är skyddsavståndet 25 meter och de vill ha 30 meter. Vi jobbar på det till nästa skede.

Andra synpunkter handlar om den genomfartsväg för trafik som planeras i området, bullret från motorvägen som föreslås lösas med ett högt hus som bullerskydd för resten av området och det stora antalet bostäder som ska klämmas in på ungefär samma yta som nuvarande området intill.

Där finns i dag 136 bostäder enligt föreningarna själva.

– Det går eftersom arkitekten nu tittat på högre bebyggelse och mindre bostäder. Mest ettor och tvåor, säger Magnus Ericsson.

Kraven på förtydligande kring bland annat strandskyddet gör att projektet försenas med ungefär tre månader. Magnus Ericsson hoppas att den omgjorda planen kan skickas ut på granskning till intressenterna innan sommaren.

Då adderas också tydligare illustrationer från arkitekten om hur området kan komma att se ut.

– Om allt flyter på som vi tänkt så skulle detaljplanen vinna laga kraft i början av nästa år, säger Magnus Eriksson.

Han vill inte spekulera i hur stor chansen är att detaljplanen går igenom så att området kan bebyggas som tänkt.

– Men det ser inte omöjligt ut.