Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Lagbrott att lappa utryckande sjuksyrror

Bilen lappades när sjuksköterskorna hjälpte en patient med akut andnöd. Lagen som gör undantag för vårdpersonal följs inte.

Klockan var kvart i tre på söndagsmorgonen och gatan var öde. Sjuksköterskan Tomas Westman som åkt ut på ett akutlarm bestämde sig för att ställa bilen på den lediga platsen för turistbussar utanför Tom Tit.

– Det var inte trafikfarligt på något sätt, säger Tomas Westman.

På båda sidorna av bilen står det ASIH Södertälje sjukhus. Genom vindrutan syns en stor lapp som förklarar att läkare eller sjuksköterska är på ett akut hembesök. När Tomas Westman och hans kollega återvände till bilen efter tio minuter hade de fått en parkeringsanmärkning och 1000 kronor i böter.

– Det är trist, framförallt när man är i tjänsten ute på ett larm och vill ens medmänniskor väl. Man blir lite förbannad, säger Tomas Westman.

Chefsjuksköterska på ASIH (Akut sjukvård i hemmet) Gittan Stenius berättar att de regelbundet får parkeringsböter, upp till ett par gånger i månaden.

– Egentligen ska personalen betala själv, men som chef vägrar jag låta dem göra det. Så det är våra skattepengar som går till det här. Det borde vara bättre att lägga dem på vård.

Personalen tycker det är frustrerande att de får välja mellan att få böter eller låta patienterna vänta medan de letar parkeringsplatser. Ibland är det bråttom. Andra gånger har de med sig flera kilo tung utrustning eller medicin. Det är inte alltid lämpligt att bära det långa sträckor mitt i natten.

När det gäller akut vård har vårdpersonal enligt trafikförordningen rätt att parkera på flera platser där det annars finns förbud, bland annat på ”en parkeringsplats där endast ett visst fordonsslag eller en viss trafikantgrupp får parkera”. Tomas Westman fick ändå böter för att ha parkerat på en plats avsedd för buss. Just samma paragraf som han enligt trafikförordningen får ignorera anger kommunens parkeringsvakt som orsak till bötern. Gittan Stenius brukar ifrågasätta det när hon överklagar.

– Men de lyssnar inte på det, helt enkelt.

– Det hjälper inte att överklaga har vi lärt oss. Det är inte att hjälpa våra sjuka invånare här i vår kommun.

Överklagan som lämnas in till polisen brukar avslås utan någon förklaring.

Kommunpolis Anki Gunnarsson kan inte svara på varför.

– Men det låter konstigt i våra öron också, absolut.

När en polisbil får en parkeringsanmärkning under utryckning, vilket händer ibland, är det bara att överklaga.

Kommunens trafikchef Lars Neimert kan inte heller svara på om parkeringsvakterna inte har koll på lagen.

– I det här fallet måste man vara insatt i hur det har sett ut på plats. Det är polisen som handhar själva bestridandet och det är de som avgör ärendet.

”Det är en risk för personalen”

Södertäljes sjukhus säkerhetsavdelning ska kontakta kommunen om möjligheten att få ett särskilt parkeringstillstånd för sjukvårdspersonal.

Även om inte läget är akut är det inte alltid möjligt för Asihs personal att gå längre sträckor när de ska besöka patienter. De kan bära med sig mediciner och tung utrustning.

– Vi jobbar dygnet runt, året om. Det är en risk för personalen att gå långa vägar, säger chefsjuksköterska Gittan Stenius.

Hon har diskuterat problemet med polisen. Anki Gunnarsson, kommunpolis, förklarar att de undersöker hur de kan hjälpa till

– Men polisen utfärdar inte tillstånd.

Sjukhusets säkerhetsavdelning skulle i stället kontakta kommunen.

Chefsjuksköterska Gittan Stenius berättar att kommunen i början av 90-talet lovade sjukhuset att tydligt märkta bilar skulle få parkera fritt på kommunmens mark.

– Från början fungerade det jättebra, även privata bolag hängde med på det. Men nu tar man ingen hänsyn längre till att vi jobbar med vård av väldigt sjuka människor.

Kommunens parkeringschef Lars Neimert känner inte till någon gammal uppgörelse. Han kan inte heller uttala sig om det skulle vara möjligt att göra en ny.

– Om vi får in en officiell förfrågan får vi behandla den då, så får vi se.

Asih möjliggör hemsjukvård

ASIH, Avancerad sjukvård i hemmet, är en sjukvård som gör det möjligt för svårt sjuka att bo hemma. Verksamheten drivs i Södertälje sjukhus. Bland andra läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter gör hembesök.

Enligt trafikförordningen, kapitel elva, paragraf nio, punkt sex, får bland andra läkare, sjuksköterska och personal i hemsjukvården bryta mot vissa parkeringsbestämmelser ”vid brådskande yrkesutövning”.

Personal från ASIH parkerar regelbundet på platser som tillhör privata bolag eller kommunen under sin yrkesutövning.

Alla parkeringsanmärkningar som ska bestridas skickas till polisen, oavsett vem som utfärdat parkeringsanmärkningen.

Källa: Trafikförordningen och Södertälje sjukhus