Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Kvalhjälte i vintras – nu vill kaptenen växa

Kapten och kvalhjälte.Redan första säsongen i SSK växte Johan Skinnars ut till en förgrundsfigur.Han nöjer sig inte där.– Det finns mer att hämta, säger 27-åringen.

Kanske hinner en spelare inte nå kultstatus på bara en säsong. Men så mycket närmare än Johan Skinnars debutår i SSK går nog inte att komma.

John Guidettis låt skrevs om för just Skinnars. Han och ingen annan förärades med SSK-fansens klassiska Mats Sundin-ramsa.

Och ute på isen ledde han som lagkapten SSK tillbaka till hockeyallsvenskan. Inte minst med några blytunga insatser och elva mål i kvalserien.

– Nej, det hade jag väl aldrig kunnat tänka mig. Jag ville komma hit och bidra. Men att jag skulle bli kapten och få den framträdande rollen, det hade jag väl inte tänkt mig. Men det var rätt in i hetluften direkt. Bara kul och nyttigt att lära sig, säger Johan Skinnars, som stod för 58 poäng på 50 matcher.

Efter sex år utomlands blev återkomsten till det svenska seriesystemet en succé.

– Det är lite svårt att veta när man är utomlands, hur bra eller dålig man är. Vilken nivå man håller. Så det var ett ganska skönt kvitto att komma hem, visa upp mig och prestera det jag gjorde. Men det finns mer att hämta, säger SSK-forwarden.

Och mer lär krävas i år.

– Det krävs fart och energi. Det är en nivå till. Sedan måste vi bli noggrannare och jämnare. Blir det misstag nu så smäller det, säger Johan Skinnars.

27-åringen är trots rutin-en från utlandsspel en av många med liten eller ingen erfarenhet av spel i hockeyallsvenskan. Som tonåring gjorde han sju matcher – och totalt två byten – under en kort låneperiod i Mariestad.

Men i höst ska han bygga vidare på SSK-succén.

– Jag förväntar mig att jag ska växa, bli ännu starkare, ännu tuffare och få ut mer av mitt aggressiva spel. Förhoppningsvis ligga på motståndarbackarna ganska ihärdigt och vara ganska jobbig att möta, säger han.

Hur ska ni som lag, med kärnan kvar från division ett, växa in i en hockeyallsvensk kostym?

– Vi måste tro på det vi gör hela tiden. Inte börja tvivla på spelidé och oss själva. Att vi jobbar tålmodigt med det varje dag – vinst eller förlust. Sedan får vi se hur långt det räcker.

Mot AIK på onsdag kommer ett första svar på var laget står.

– Vi ska hitta rollerna, linjera i spelet och försöka komma in i tempot. För det kommer att bli en tempoökning i år. Det är jättebra att vi får känna på det direkt mot AIK, säger Johan Skinnars, som ser en tydlig utveckling jämfört med försäsongen i fjol.

– Det är bättre spel. Vi vet mer hur vi ska spela. Alla vet i stort sett spelsystemet, eftersom många är kvar. Sedan tycker jag att vi är lite starkare ut också. Alla är lite mer tränade än i fjol. Vi har fått en hel sommar till – och det gör ganska mycket.

Oerfarna på allsvensk nivå

Johan Skinnars väntas ta en ledande roll för SSK i år igen – men har bara gjort sju matcher i hockeyallsvenskan.

Tre spelare kommer att debutera i serien: Mathias Dahlström, Jonas Vidlund och Michael Schumacher. Det gäller även tryout-spelarna Björn Jonason och Måns Lindbäck – om de får stanna.

Precis som Skinnars har en rad andra spelare få matcher under bältet på den här nivån: Patrik Kallmert, nio, William Kaijser, sju, Fredric Weigel, fyra, Karl Olovsson, en.

Jonas Westerling väger upp lite av det med sina 557 matcher i serien.