Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Kikki Danielsson om brokaoset - "I Småland har vi grisbilen"

Ett särskilt busskörfält och gratis pendlingsbussar. Det är några av de åtgärder som sätts in för att underlätta arbetspendlingen till och från Södertälje.

Under torsdagen berättade LT att ett körfält på E4:an blir busskörfält under rusningstid från och med måndag. Nu uppmanar Södertälje kommun och flera myndigheter pendlare att resa kollektivt.

För att underlätta det sätts extra pendlarbussar in från Skärholmen till Södertälje, även detta från och med måndag då arbetspendlingen väntas dra igång igen efter semestrarna.

På de stora arbetsplatserna i Södertälje, Scania, Astra Zeneca och kommunen, är man oroliga inför arbetsstarten, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

– Företagen vill att deras medarbetare ska kunna ta sig till och från jobbet på ett smidigt sätt och de är medvetna om att det är känsligt när fungerande rutiner bryts, säger han.

Det handlar om tre busslinjer som nu sätts in.

Linje ett går sträckan Skärholmen-Scania, tekniskt centrum var tionde minut 06.00-08.30 och tillbaka var tionde minut 15.15-17.45.

Bussarna stannar även vid Polhemsgatan, Södertälje stadshus, Gjuteriporten, Scanias huvudkontor och Strömskog.

Linje två trafikerar sträckan mellan Södertälje syd och Södertälje stadshus. Från syd avgår bussarna en gång i kvarten mellan 06.00 och 08.45 på morgonen och mellan 15.14 och 17.59 på eftermiddagen. Åt andra hållet, från Södertälje stadshus, går de mellan 06.14 och 08.44 på morgonen och mellan 15.00 och 17.45 på eftermiddagen, också med en turtäthet på en gång i kvarten.

Övriga hållplatser längs linjen är Scanias huvudkontor, Strömskog, Scania tekniskt centrum och Södertälje syd.

Linje tre går direkt från Södertälje syd till Skärholmen var tionde minut mellan 06.20 och 07.50 och från Skärholmen till Södertälje syd mellan 16.30 och 18.25, också var tionde minut.

Det kommer att finnas gratis pendlingsparkering i Skärholmens centrum och vid Scanias parkering vid bensinmacken Ingo vid Södertälje syd.

För att underlätta ytterligare kommer även vissa SJ-tåg till Södertälje att få extra vagnar. Det gäller tåg till och från Eskilstuna, Nyköping och Linköping/Norrköping. Det uppges även att SL:s pendeltågstrafik ska förstärkas, men där är detaljerna ännu inte riktigt klara.

Andra trimningsåtgärder som görs för att minska trafiktrycket är bland annat att påfartsrampen till E4 vid Cirkel K breddas så att omledningsvägen får två körfält samt förbudet mot genomfartstrafik via Mälarbron.

De samverkande aktörerna hoppas nu att alla åtgärder tillsammans ska ge effekt.

– Vi följer hela tiden effekterna av det vi gör och är beredda att göra korrigeringar utifrån trafikströmmar och bilisters beteende, säger Bengt Olsson.

Långväga trafik norrifrån som ska resa förbi Södertälje uppmanas köra väg 55 via Strängnäs mot Norrköping och Helsingborg samt E18 via Västerås/Arboga mot Göteborg.