Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Karams resa från Syrien till Kringelfestivalen

Kringelfestivalen blir hans första stora uppträdande. Man han är inte nervös.– Jag är född till att sjunga, säger Akram Ibrahim, alias Karam Zaine.

För tre år sedan kom Akram Ibrahim ensam från Syrien till Sverige. På fredag står han med sitt band på Kringelfestivalens scen.

Ett första steg mot ett liv som artist.

– Musiken är mitt liv. Så har det alltid varit, säger Akram Ibrahim, eller Karam Zaine, hans artistnamn som kan översättas till ”snäll gentleman”.

Efter att ha flytt genom Europa till fots, kom Akram Ibrahim 2013 till Sverige och en familj i Nyköping. Sedan förra året bor han i en egen lägenhet i Södertälje och trivs väldigt bra.

Trots att han numera har sina föräldrar och syskon i Schweiz, är det här han vill stanna och bygga upp en framtid.

– Sverige har gett mig så mycket, det vill jag betala tillbaka. Dessutom har jag många vänner här i Södertälje, säger tjugoåringen och ser ut över Stortorget.

Till vardags jobbar han på en salladsrestaurang i Mall of Scandinavia, men all ledig tid ägnar han åt musiken.

– Jag har sjungit sen jag var liten och är självlärd, säger han, men berättar att han nu tar sånglektioner av cellisten och maestron George Hayrabedian.

– Han lär mig att sjunga i gammal orientalisk stil. Det är tekniskt svårt, men jag litar på honom till hundra procent, säger Akram Ibrahim, som redan har sjungit på bröllop och

i kyrkor.

På Kringelfestivalen kommer han att uppträda under namnet Karam Zaine. Konserten gör han tillsammans musikerna Hassan George, Josep Mourad och Adam Paulos Ceven.

– Vi kommer att spela både klassisk syriansk musik och modernare dansmusik, säger Akram Ibrahim.

Eftersom bandmedlemmarna bor på olika orter blir det en del resande för repetitioner. Måndagar träffas de i en studio i Tumba, onsdagar i Norrköping och fredagar i Södertälje.

– Jag är väldigt tacksam över att ha träffat dem och ser fram emot att få spela på Kringelfestivalen, säger Akram Ibrahim, som hoppas att han från scenen kan förmedla den glädje och kraft som musiken skänker honom.

– Jag vill sjunga om kärlek och berätta om Syrien i mina texter. Jag vill visa en annan bild än den som hela tiden berättas i nyheterna.

I framtiden hoppas Akram Ibrahim kunna leva på sin musik, och i bästa fall bli i en stor internationell stjärna.

– Jag vill sjunga för människor överallt, säger han, och berättar att han om några år hoppas gifta sig och bilda familj.

Han vill också hälsa på sina föräldrar och syskon i Schweiz snart igen.

– Det blir nog en resa dit nästa år. Men först ska jag spela på Kringelfestivalen, säger han och ler.

Han säger det med sång

Namn: Akram Ibrahim.

Ålder: 20 år.

Bor: Södertälje. Född och uppvuxen i Al-Hasakah i Syrien.

Familj: Föräldrar och syskon i Schweiz.

Gör: Arbetar på en salladsrestaurang i Mall of Scandinavia, sångare

Aktuell: Spelar på Kringelfestivalen under artistnamnet Karam Zaine med Hassan george, keyboard, Josep Mourad, trummor, och Adam Paulos Ceven, saz.