Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Hör Nuri Kinos glädjevrål över erkännandet

Det blev ett ja när EU-parlamentet röstade om en resolution att kalla IS förföljelser av religiösa minoriteter för folkmord.

LT mötte en glad men trött Nuri Kino i centrala Södertälje. Under 18 månader har han och organisationen A demand for action upplyst omvärlden om fasorna religiösa minoriteter utsatts för i Mellanöstern. EU-parlamentets ja till att kalla IS dåd för folkmord var ett stort glädjebesked för dem. Men även ett erkännande för deras enträgna arbete.

– Nu har EU:s medlemsländer ett underlag som de kan hantera så att de i sina länder också kan erkänna folkmordet. Till exempel kan inte Margot Wallström backa längre från att det är det.

Han påpekar också att en viktig del i erkännandet har varit EU-parlamentarikern Lars Adaktussons arbete.

– Det är fantastiskt och hjältemodigt av honom att han trott på saken och att för första gången i modern historia få ett folkmord erkänt och stoppa det medan det pågår. Det är en enorm bedrift.

Att EU-parlamentet röstade igenom resolutionen tror han även kan bero på att man har facit i hand från andra folkmord i modern tid.

– Jag tror att just det faktum att man misslyckades så fragrant och förödande i till exempel Rwanda har gjort att man inte vågar göra om samma misstag.

A demand for action startade som en kampanj i sociala medier i juli 2014. När de märkte att responsen var stor registrerade de sig som en organisation i september samma år. En stor del av arbetet består i att samla och granska material om övergrepp för att kunna informera politiker, världsledare och organisationer.

– Vi såg att det fanns ett vakuum och ingen internationell röst för ursprungsbefolkningen i Mellanöstern, säger Nuri Kino.

I dag har de kontor i femton länder och han lovprisar alla medarbetare.

– De är fantastiska människor som jobbar med allt möjligt.

Samtidigt som arbetet för att uppmärksamma världen på fasorna i krigets Mellanöstern gett frukt har det också varit påfrestande för organisationen.

– Vi har mött många motgångar. Det har varit och är en uppförsbacke. Folk har inte riktigt förstått vad vi gör och därför inte trott på oss. Emellanåt har det varit ekonomiskt tufft men nu har vi sponsorer som hjälper till med resor, material och sådana utgifter.

Nu kommer gruppen fortsätta arbetet med att även få FN:s erkännande att det är ett folkmord.

– I dag känns varenda tår vi har fällt och varje natt vi legat sömnlösa. Men det har varit värt det och vi ska fortsätta att gråta, strida och vara vakna. Nu är jag utmattad! Jag sov bara två timmar i natt, säger Nuri Kino.