Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Högt tryck på katthemmet

Det tragiska fallet med katten Maja har ökat trycket på katthemmet. Samtidigt har det fullt upp med att ta hand om katter som dumpats, däribland många kattungar.

Det var Södertälje katthem som slog larm till polisen om katten Maja som lämnats utan mat och vatten i elva dygn när matte, som hade hemtjänst, hamnat på sjukhus. Volontärer från katthemmet var med polisen när Maja hämtades i lägenheten.

Tyvärr kom hjälpen för sent. Maja var i så dåligt skick att länsveterinären tog beslut om avlivning på djursjukhuset.

Majas öde har fått stor uppmärksamhet i hela Sverige och telefonerna har gått varma på katthemmet. Även besökarna på öppet hus har varit fler än vanligt.

– Folk är upprörda över Majas öde och vill anmäla kommunen som inte agerade. Tyvärr är det inte så lätt att anmäla, säger Astrid Åkesson, ordförande för Södertälje katthem.

Enligt nuvarande lagstiftning får inte personal från till exempel hemtjänsten anmäla när djur far illa. Det går däremot att göra en anonym anmälan till polis eller länsstyrelse.

Både Svenska kattskyddsförbundet, Svekatt, och regeringens utredare har föreslagit en lagändring med möjlighet för berörd personal att agera.

– Det allra bästa vore om det blev en skyldighet att anmäla, säger Astrid Åkesson.

Volontärerna på katthemmet har också fullt upp med att ta hand om övergivna och vanvårdade katter som väntar på nya hem.

– Just nu hittar privatpersoner många dräktiga honor och honor med små ungar. De har dumpats och lämnats åt sitt öde, berättar Astrid Åkesson, som välkomnar fler volontärer.

Katten Ida övergavs när ägaren flyttade. Hon var dräktig och hade dessförinnan fött kull på kull som ägaren dumpat. Några av dem har tidigare kommit in på katthemmet.

Ida födde sin sista kull på katthemmet. Nu kommer hon att bli kastrerad och adopteras till ett ansvarstagande hem där hon får leva ett värdigt kattliv.

Hennes ungar Isabelle, Isolde, Ingela, Ibra och Ian busar runt i den rymliga buren och tittar nyfiket på alla besökarna.

Bland katterna som väntar på nya hem finns också den krämfärgade katten Elliot som sårig och med trasiga tänder kom in till katthemmet.

– Skadorna tydde enligt veterinären på att han troligen släpats efter en bil, säger Astrid Åkesson.

Katthemmet tar också emot vanvårdsärenden, som fallet med mannen som fick ett föreläggande av länsstyrelsen om att göra sig av med alla sina katter.

– Det är ett stort problem att katter har så låg status. Vi behöver en lag om obligatorisk id-märkning samt kastrering av katter som går ute, säger Astrid Åkesson.