Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Här strejkar de på Grand Central

Södertäljes eget Grand central stod still så när som på en elektriker, en rörmokare och två hissmontörer på tisdagen. Byggnads medlemmar gick ut i strejk.

1 650 byggnadsarbetare anslutna till Byggnads gick ut i strejk klockan 06 på tisdagen. I Södertälje står lägenhetsbygget som kallas Grand Central i princip still.

– En elektriker och en rörmokare jobbar. Och så är kranföraren här, men han sympatistrejkar med oss och har lovat att inte lossa något av vårt material, säger Anders Endahl, lagbas och en av dagens två första strejkvakter.

På Grand Central i centrala Södertälje arbetar normalt omkring 14 personer. De nio NCC-arbetarna anslutna till Byggnads är inte här i dag.

– Man kan ju undra vad det här lilla jobbet kan göra för skillnad, men någonstans måste man börja, säger Anders Endahl.

Personligen tycker han att ett av de viktigaste kraven att strejka för är att få behålla ackorden. Det handlar om att arbetsgivaren vill ta kontroll från löntagarna tycker han.

– För mig är ackord självklart och jag tycker det är bra. Jag förstår inte varför de inte kan gå med på det.

Att han skulle ägna dagen åt att strejkvakta fick han veta i morse.

– Vi ska vakta halva dagen, sen ska vi åka upp till byggnads och hämta våra strejkkort så att vi kan får ersättning. Sen åker vi hem, säger Anders Endahl.

En gång tidigare har han fått gå ut i strejk, då varade den i en halv dag drar han sig till minnes. Han hoppas att det blir kort även det här gången, men han tycker det är svårt att sia om hur länge strejken håller i sig.

– Vi står väldigt långt ifrån varandra. Vi pratar inte samma språk. De pratar kronor och ören, för oss handlar det inte bara om lönen, säger Endahl.

Så svänger en silvrig bil in på parkeringen bredvid grind 2 där Endahl står och vaktar. Hans Olsson, pensionerad lagbas, kliver ur med ett skrockande skratt och hälsar på sin gamla kollega. Han är nyfiken på hur det går för dem.

– En gång var jag med om en lockout, men aldrig en strejk, berättar Hans Olsson.

De hinner inte prata länge innan en bil med byggnadsställningar börjar backa in mot bygget. En man hoppar ut och innan han hunnit fram till grinden stannar han upp.

– Blev det strejk i dag? Men vad gör vi här då? Får vi jobba?

Efter en viss förvirring visar det sig att de båda arbetarna som ska montera hiss i dag visst får komma in och och arbeta. De är inte Byggnads-medlemmar.

Uppdaterad 15:36

Charlotte Thelm, avdelningschef på NCC bostad Stockholm och ansvarig för Grand central, säger att strejken drabbar många.

– Den som drabbas mest är vår kund och eventuellt de bostadsköpare som ska flytta in här, säger hon.

Konsekvenserna beror på hur lång strejken blir och det vill hon inte spekulera i.

– Det är väl ingen som vill ha strejk, det är tråkigt att det ska behöva gå så här långt, säger Thelm.

Hon försöker få dagen att flyta så normalt som möjligt.

– Vi kan inte göra så mycket mer än att vänta och uppdatera våra kunder om läget, säger hon.