Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Här ställer upprörda Pershagenbor konsult mot väggen

 
Skanskas planer på bergtäkt nära Pershagen
Visa alla artiklar

Ett 60-tal kampvilliga kom på samrådsmötet om den planerade bergtäkten i Bränninge.

Representanter från Skanska och från WSP, ett analys- och teknikkonsultföretag, fanns på plats i Allaktivitetshuset i Saltskog på tisdagen.

De båda företagen hade planerat formen för samrådsmötet, vilket var en rad stationer med informationstavlor där representanterna stod utställda, beredda att svara på frågor.

Ganska omgående märktes dock ett missnöje med sättet att hålla mötet på och raskt var samrådsformen punkterad och Skanska och WSP fick snällt ställa upp sig och bemöta frågorna offentligt så att alla kunde höra.

Hur ser tågordningen ut, hur mycket bullrar och dammar det, behövs en vattendom och hur tas hänsyn till barnen i Pershagen om transporterna leds den vägen, var några av frågorna.

Skanska har gett uppdraget att utreda och skriva ansökan till Miljödomstolen åt WSP, ett oberoende analys- och teknikkonsultföretag.

Stundtals hade Per Johansson och Andreas Wennblom, konsulter på företaget, det hett om öronen och bland annat ifrågasattes deras oberoende.

Ylva Sahlén bor i ett radhus bara 110 meter från den planerade bergtäkten.

– Där är vi sju hyresgäster och själv har jag flyttat dit för naturens skull, för Östersjön, för skogen med bär och svamp. Folk som bor där är jätteoroliga, de är livrädda, säger hon.

– Redan nu har vi bullret från motorvägen och kan exempelvis inte sova med fönstren öppna. Med en bergtäkt så nära har jag svårt att tänka mig att det överhuvudtaget går att bo kvar.

Niclas Holm köpte Bränninge gård för tre år sedan och driver i dag ett stuteri där.

Han äger också radhuset som bland annat Ylva Sahlén bor i.

– Jag har svårt att se vår verksamhet i framtiden. Vi kan exempelvis inte ställa dräktiga ston i hagarna som ligger invid täkten och radhuset blir i princip omöjligt att hyra ut. Och sälja kan vi inte heller göra, säger han.

Många av kvällens frågor förblev obesvarade med hänvisning bland annat till att frågan än så länge är tidigt i processen eller att frågan inte ägs av Skanska.

Sofia Isaksson bor i Pershagen och är småbarnsförälder. Hon har startat en namninsamling mot planerna och har samlat in 520 namnunderskrifter, som tillsammans med andra listor nu är uppe i 700 namn.

– Det gick fort och jag förstår nu hur många som är emot planerna. Det mest beklämmande tycker jag är hur vår boendemiljö påverkas, framför allt om trafiken kommer att gå via Nyköpingsvägen, säger hon.

Kampviljan är stor hos de som var på mötet.

– Jag fortsätter hänga med i den takt jag klarar, som småbarnsförälder. Och så hoppas jag att Skanska ger upp för att motståndet blir för stort och att det blir för dyrt, säger Sofia Isaksson.

– Jag tycker vi ställer oss på berget, föreslår Ylva Sahlén.

Den planerade bergtäkten

Behovet av bergkross för byggnation är stort i Stockholmsområdet.

Skanska behöver ersätta den befintliga 15 hektar stora täkten i Moraberg när den nu ska stängas.

Den tänkta bergtäkten i Bränninge är 50 hektar stor och ligger sydväst om Bränninge gård och mellan E4 och järnvägen.

Bränninges bergtäkt är tänkt att vara i drift i 30 år.

Runt 800 000 ton material ska transporteras till och från området varje år, vilket betyder cirka 180 lastbilstransporter per dag.

Vilken väg dessa ska ta är ännu oklart men norrut via Nyköpingsvägen, genom Pershagen, är ett alternativ. Ett annat är att använda delar av en befintlig väg väster om E4 och som i dag är en grusväg, med möjlig anslutning i rondellen norr om Pershagen.

Ytterligare ett alternativ ska undersökas och det är möjligheten att anlägga ett stickspår från den intilliggande järnvägen.

Källa: Skanska och WSP

Roger Stigell [email protected]