Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Här ska det byggas en ny stadsdel

Nykvarn får en ny stadsdel när skogen mellan Sandtorp och Yngern bebyggs.– I framtiden ser nog Nykvarn inte ut som vi är vana vid, säger planarkitekt Sofia Cedergren.

Det är en stor förändring på gång i Nykvarn. En ny stadsdel med flera hundra bostäder ska byggas i skogen mellan Sandtorp och Hökmossen/Älgbostad vid sjön Yngern.

Det betyder att Maskinförarevägen förlängs till en genomfart ner mot sjön och Karlslundsvägen/Hökmossvägen.

– Alla tätorter förändras och nu står Nykvarn på tur, säger Sofia Cedergren, planarkitekt på Nykvarns kommun.

– Nykvarn är en del av Stockholmsregionen med sin enorma växtkraft. Då behövs den här typen av långsiktig planering. Det är lätt att bygga bostäder, men svårt att bygga bra stadsmiljö.

En ny stadsdel byggs inte i en handvändning och när Sofia Cedergren och hennes kollegor nu har fått klartecken från politikerna att dra i gång förberedelserna på allvar finns ingen fast tidsplan.

Först ska ett planprogram tas fram – en övergripande plan för bebyggelse, vägar och grönytor.

– Vi tror ändå att den första etappen kan börja byggas hyfsat snart, om kanske tre år, säger Sofia Cedergren.

Målet är att Nykvarnsborna ska ha en aktiv roll i planeringen. Exakt hur är inte klart än.

– Vi kan ha klassiska samrådsmöten, men dit kommer inte alla. Här i området bor många barnfamiljer – och dem hittar vi kanske på fotbollsträningen eller på förskolan. Vi får vara kreativa, säger Sofia Cedergren.

All skog söder om Sandtorp ska inte bebyggas. Den så kallade skolskogen norr om Turingeskolan ska bevaras, liksom en grön passage västerut genom den nya stadsdelen.

Stadsdelen lär byggas i omgångar, men inte nödvändigtvis i en rad småetapper.

– Större projekt gör det lättare för oss att ställa krav på att exploatörerna även ska bidra med mer, till exempel parker och lekplatser.

En förskola är ett möjligt inslag i området, men knappast en livsmedelsbutik.

– Den nya stadsdelen skapar underlag för service och ett ökat kulturutbud. Men servicen ska finnas i centrum. Jag tror att vi ska satsa på ett starkt centrum, säger Sofia Cedergren.

LT träffar Per Halldin, Sandtorpsbo sedan många år, vid återvinningsstationen i änden av Maskinförarevägen. Härifrån är det en dryg kilometer genom skogen till Yngern. Det var många år sedan Per Halldin först hörde talas om planerna på fler bostäder i området.

– Jag kan inte säga att jag motsätter mig dem. Jag är ute i skogen och plockar bär och svamp, men jag får stå ut. Det lär väl ändå dröja fem år innan någonting händer, säger han.

Omdebatterade Älgbostad är ett skilt projekt där planeringen har kommit betydligt längre.