Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Här ordnar de eget Endurorace i skogen

Under lördagen gick ”Tainio-racet” av stapeln i Enhörna. Något riktigt namn har inte Endurotävlingen – trots det lockade årets upplaga ett 100-tal förare och stora delar av Sverigeeliten.

Att försöka hitta fram till träningsracet i Enhörna är inte helt lätt. Racet, som inte får kallas för tävling eftersom det inte är arrangerat genom AMF Södertälje, har inte ens något namn. Därför är det smått chockerande att se vilken stor mängd förare och publik som är på plats.

Tävlingen annordnas helt i privat regi av enduroentusiaster från bygden och hålls på privat mark som de får låna en gång per år.

– Så blir det när vi inte får någon hjälp av kommunen och det ser ut som det gör med Tuvängen, då får vi göra så här i stället, säger arrangören Aulis Tainio.

Att enduroförarna i Södertälje inte har något stort utrymme att köra på är välkänt sedan många år tillbaka. Så ser det också ut i de flesta kommunerna i Stockholmsområdet, men inte i hela landet. Flera av Sveriges bästa förare kommer till exempel från Karlskoga, där Enduroklubben har en ordentlig arena.

– Det är irriterande att det finns en sådan ovilja att hjälpa till. Vi har till och med erbjudit oss att köpa eller arrendera mark, men inte ens det går, säger den lokala enduroföraren Magnus Österberg.