Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Här kan nya tippen byggas

Sophämtningen i Nykvarn kan förändras rejält. Dessutom finns planer på en egen återvinningscentral.

Alla som bor i villa i Nykvarn kan få hemsorteringen av hushållssopor nästa år: två stora behållare för bland annat papper, plast, glas och metall.

– Både servicemässigt och miljömässigt blir det otroligt bra, säger Johan Dahlberg, som jobbar med avfallsfrågor på Nykvarns kommun.

– Det här är den viktigaste utvecklingen på avfallsområdet sedan systemet med återvinningsstationer infördes för 20 år sedan, fortsätter han.

Bakgrunden är att avtalet med Telge återvinning, som har skött sophämtningen sedan Nykvarn blev egen kommun 1999, går ut vid årsskiftet. En ny upphandling görs just nu.

Den fastighetsnära insamlingen är anpassad för villor, men samma system kan användas för flerfamiljshus.

– Vi får ha en dialog med hyresvärdar och bostadsrättsföreningar. Min förhoppning är att koppla på de flesta, säger Johan Dahlberg.

När det gäller grovavfall är det återvinningscentralerna Tveta och Returen i Södertälje som gäller för Nykvarnsborna. Till den närmaste, Tveta, är det två mil.

Men nu finns planer på en egen anläggning – bra både med tanke på miljö och service, tycker Johan Dahlberg.

– Transporterna blir så mycket kortare med en återvinningscentral i Nykvarns tätort, säger han.

Sopsortering i tio olika fack

En upphandling av sophämtningen i Nykvarn pågår just nu.

Förhoppningen är att under 2017 införa fastighetsnära sopsortering i tio fack: matavfall/restavfall (gröna påsen och vanlig soppåse i samma fack), färgat glas, ofärgat glas, metallförpackningar, pappersförpackningar, tidningar, plast, småelektronik, batterier och lampor.

Den genomsnittliga villaägaren får två kärl om 370 liter och ett påhängskärl. I dag har de flesta ett kärl på 190 liter.

Kundtjänstenen ska i framtiden skötas av kommunen själv. ”Om det är något som fungerar dåligt märks det i kundtjänsten. Den blir en bra temperaturmätare”, säger Johan Dahlberg.

En egen återvinningscentral i Nykvarn ska också utredas.