Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Här får mamman glädjebeskedet

I morse skulle trebarnsmamman Karolina Björklund vräkas och ett 50-tal grannar hade samlats för att stoppa avhysningen. Men i sista stund fick hon ett glädjebesked. Tack vare hennes egen mamma.

Historien börjar i februari 2014. Då började livet jävlas med Karolina Björklund. En helt vanlig skötsam och omtyckt kvinna i 40-årsåldern. Hon blev utbränd på sitt arbete inom kriminalvården och blev sjukskriven. Precis när hon blev friskförklarad var hon med om en bilolycka med sina barn.

– Jag blev påkörd av en drogpåverkad förare. Det var tufft, framför allt ekonomiskt, det är dyrt att vara med om en bilolycka, säger Karolina.

Men det hände fler saker.

– Jag blev uppsagd från mitt jobb, bröt armen och fick avliva en hund. Det var smäll på smäll.

I den här vevan började hon hamna efter med hyran. Och trots att hon lyckats komma i kapp hade Akelius fastigheter tröttnat på henne som hyresgäst. Efter upprepade förseelser skulle hon i morse ha vräkts från lägenheten i Norrtuna i Järna.

Men Akelius tänkte om i sista stund efter att ha fått en lösning presenterad framför sig på måndagen: mamma Annika Lindqvist Björklund skulle kliva in och ta över hyresavierna.

– Jag kände ett visst hopp i går när jag pratade med Akelius. Att det skulle kunna gå. Men man vet ju inte riktigt heller, säger mamma Annika.

Men något konkret beslut fanns inte tidigt på tisdagsmorgonen. Informationen som var tillgänglig var att Kronofogden, Akelius och Socialtjänsten skulle komma för ett möte med Karolina och hennes mamma. Men de dök aldrig upp och vid 10-tiden fick Annika beskedet på telefon från Akelius: Karolina får stanna. De går med på Annikas förslag att hon blir borgenär.

– Det känns helt fantastiskt. Otroligt, vad bra kan det bli. Helt underbart, jag får ha kvar mina barn, dom slipper flytta, jag slipper flytta. Det är överväldigande. Och som sagt, jag har svårt att tro att utan det här stödet, utan den här hjälpen så… både från mamma naturligtvis men även att det har varit så mycket påtryckningar, berättar Karolina.

Nyligen fick hon arbete på ett LSS-boende i närheten.

Ser du det här beskedet som en slutpunkt för jävelskaperna?

– Ja, det måste vara det. Det måste vara det. Jag fick ju beskedet här alldeles för några dagar sen bara att jag får det här fasta vikariatet i alla fall ett halvår framåt på jobbet så jag har en fast punkt där och nu får jag behålla lägenheten så nu måste det vända. Nu får det vara slut på elände. Den stora vinsten just nu är att jag kan släppa allt det här och liksom bara andas igen. Och kunna vara en vanlig människa. Jag har bara försökt hålla ihop hela tiden.

Upproret på Facebook hjälpte Karolina att få stanna

Mammans hjälp var avgörande men Karolina hade nog inte fått stanna om hon inte hade fått hjälp med den sista hyresskulden. Vänner, grannar och Facebookanvändare över hela landet ställde upp och samlade ihop de 8700 kronor som behövdes. Skulden reglerades i förra veckan.

– Det var jättemånga som swishade över pengar till henne. Vi har en Facebook-grupp här på Norrtuna där vi allihopa kommunicerar och hjälper varandra med olika saker. Vi har jättebra gemenskap här, säger Patrik Södergren, initiavtagare tillsammans med Angelica Bergvall till protesten mot avhysningen.

I morse stod ett 50-tal personer beredda att bilda en mänsklig kedja om kronofogden skulle dyka upp. Men avhysningen uteblev. Karolina fick stanna.

– Det är glädjetårar verkligen, jag har varit i ett sådant hårt arbete, ringt alla möjliga, Akelius, vänner som är bra på att prata, Kronofogden, tidningar, allt, säger Angelica Bergvall.