Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Här är hjältarna som kämpar mot sopdumpare

Minst en gång om dagen, sju dagar i veckan året runt städar Samhalls team det sopkaos som bildas på återvinningsstationen i Saltskog. Där, och på Södertäljes övriga stationer, är de tålmodiga hjältar.

Överfulla återvinningskärl, möbler, kläder, skor, bildäck, soppåsar och mängder av kartonger.

Det är bara lite av vad som möter Samhalls arbetslag när de anländer till återvinningsstationen i Saltskog vid lunch en fredag. Stationen är kommunens i särklass värsta när det kommer till olovlig dumpning. Varje dag forslas ungefär 700 kilo sopor bort därifrån.

– Vi försöker samordna så vi är många som hjälps åt här. På fem man kan vi ofta göra det på en halvtimme men det är inte ovanligt att vi fått lägga fem, sex manstimmar, säger Anders Ohlén, teamledare inom Samhall.

– Ibland har jag valt att ta på mig att städa själv här. Det tar två, två och en halv timme, men innebär att vi har en person här under längre tid, vilken gör att många dumpare vänder.

I Södertälje finns 30 återvinningsstationer, 13 av dessa städas dagligen, tolv städas tre dagar i veckan och resterande en dag i veckan.

De olika stationerna dras med olika problem. I Saltskog dumpas mycket byggavfall, på återvinningsstationen i Weda hamnar mycket matavfall. Det senare skapar ett stort problem med råttor.

– Här dumpas även mycket kläder som skulle kunna gå till Röda korset eller någon annan second hand, säger Tommy Edmark.

Att ständigt mötas av överfulla återvinningskärl och olovligen dumpade sopor kan verka tröttsamt, men Anders Ohlén menar att gruppen är bra på att hålla gott mod.

– Ibland hör man någon kollega utbrista ett ”åh, shit” när vi anländer och ser hur det ser ut. Men vi är ju alla medvetna om att vi inte tjänar något på att beklaga oss. Det gäller att bibehålla lugnet och förvandla det kaos vi ser till en ren och snygg plats, säger Anders Ohlén.

På söndagar och måndagar är det som värst, och vad det har varit för väder dagen innan påverkar sopmängden. Hällregn eller varmt och soligt innebär mindre än efter en halvklar dag.

– De som dumpar vet att vi är här och städar varje dag, många åker hit när det blivit mörkt och har satt beteendet i system. De vet ju att vi kommer och fixar dagen efter, säger Tommy Edmark och tillägger att han även vill utdela beröm till många Södertäljebor.

Olovlig dumpning är ett svårlöst problem tror Anders Ohlén. Men han har några önskemål.

– Belysning på stationerna och fler utskrivna böteslappar för dem som dumpar.