Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Här är delen av Tom Tits park som stängs

Länsstyrelsen och miljökontoret upptäckte höga föroreningar i marken vid Tom Tits experiment. Nu stängs delar av parken under hela sommaren.

Det var under en rutinkontroll av tidigare industrimarken som Länsstyrelsen i Stockholms län på uppdrag av Naturvårdsverket upptäckte höga halter av föroreningar i marken vid Tom Tits experiment.

Föroreningarna är riskklass två ”stor risk” på en skala mellan ett och fyra där ett innebär ”mycket stor risk”. Niclas Boussard är miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Stockholms län.

– Riskklasserna är ett sätt för oss att tala om för kommunerna hur de ska prioritera sitt arbete, en tvåa innebär att det krävs vidare undersökningar, säger han.

Björn Pinner är miljöinspektör i Södertälje kommun.

– Vi visste inte var föroreningarna kunde finnas på området, vi hade gamla kartor men inga detaljer om hur mycket mark som flyttats eller vart när Tom Tits park gjordes i ordning så vi pratade med Telge fastigheter som äger marken och beslutade att ta prover över hela området inklusive förskolegården, säger han.

Proverna visade normalt för hela parken utom den norra delen, där ballongen förut stod. Tillsammans med Telge fastigheter och Tom Tit diskuterades vad som ska göras, när och hur.

– Det är inte frågan om akuta föroreningar utan mer att det kan vara farligt på långsikt, men det är ingen fara för förskolebarnen eller Tom Tits besökare, säger Björn Pinner.

Kommunen ansåg att hela området kunde vara öppet

i väntan på sanering, men Tom Tit valde att stänga av den norra delen av parken.

Elin Lydahl är vd på Tom Tit.

– Vi hade redan planer för att göra om det här området så då passar vi på att göra det nu. Det här är inga roliga nyheter för en barninriktad verksamhet och det kändes inte bra att ha öppet så då stänger vi den här delen, men det gör också att vi kan påbörja saneringen tidigare, säger hon.

Målet är att gräva en till två meter ner i den förorenade jorden och frakta i väg den, vilket Telge fastigheter tar hand om. Saneringen ska vara klar till nyår och då kan nya anläggningar ta plats, vilket Tom Tit planerar för.

– Vi tänkte något inom hållbarhet och miljö, till exempel insektshotell och ätbara perenner, som skulle ha varit klart till säsongsöppningen i maj men när beskedet om föroreningarna kom fick vi lägga allt på is. Nu kommer vi att göra en mer omfattande upprustning än vi tänkte först så vi håller fortfarande på med planerna, förhoppningsvis kan vi presentera en skiss till årets invigning och ha dem genomförda till nästa år.

Den typ av verksamhet som bedrivits på platsen gör att länsstyrelsen, utifrån undersökningar på andra platser, antar att det ska finnas höga halter av bly och lösningsmedlet trikloretylen samt koncentrerade syror, baser, oljor och vätskor som riskerar rinna ut i grundvattnet.

Genomförda undersökningar visar dock höga halter av koppar som främst är skadligt för vattenlevande organismer. Förhöjda halter av bly och PCB har konstaterats men det är främst kopparhalterna som sticker ut.

Syftet med saneringen är främst att skydda grundvattnet men också att åtgärda de föroreningar som kan ha långsiktig effekt på människors hälsa och miljön.

Här är alla tidigare industrier som kan ha förgiftat marken

1865: Ekenbergska vagnfabriken påbörjar tillverkning av bland annat järnvägsvagnar. Verksamheten i Södertälje läggs dock ner i början av 1880-talet.

1898: Svenska Centrifug AB köper lokalerna.

1924: Ett metallgjuteri uppförs i anslutning till verkstäderna.

Mitten av 1920-talet: AB Separator köper Svenska Centrifug AB.

Slutet av 1950-talet: Större delen av verksamheten flyttar till Uthamnen. Gjuteriet flyttar till Tullinge och vissa delar till fabriken i Tumba.

1960: Företaget flyttar och ett industrihotell tar vid med bland annat billackering, mekanisk verkstad, gummiverkstad och plåtslageri.

1987: Tom Tits Experiment flyttar in i del av fastigheten.

1990-talet: Tom Tits Experiment får tillgång till utomhusytorna som tidigare hade använts som parkeringsplatser. De rev upp asfalten och fyllde på med matjord.

Källa: Länsstyrelsen i Stockholms län