Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Här är Astra Zenecas nya fabrik

Den står där nu, mitt på Gärtunafältet. Skalet till Astra Zenecas nya fabrik, början på en fortsättning, arbetsplats för hundratalet industribyggare – snart för ännu fler medicinproducenter.

Träskmarken mellan Gärtuna gård och Igelsta dikades ut efter kriget, för att bli fin jordbruksmark. På 70-talet köpte Astra biten, betydligt mer än vad som behövdes. Då.

– Jag brukar ibland gå tillbaka till de skisser man hade. Det är mycket som blev som de tänkte, säger projektledaren för det nya industribygget, Anders Hallström. Men fortfarande finns det plats för fler investeringar här ute, säger han och gör en gest mot väg 225.

Han är ansvarig hos Astra Zeneca i Sverige för en investering på 2,3 miljarder, för att en ny läkemedelsfabrik ska stå färdig i slutet av 2018. Och liksom alla andra i den svenska delen av Astra Zeneca hoppas han att vd Pascal Soirot en dag ska komma tillbaka med ett nytt glädjande besked, som det lite oväntade i maj- 2015, om fortsatt satsning på Sverige och Gärtuna.

– Det går fint. Vi ligger en månad före planerna. Men även om själva skalet är på väg att bli färdigt är det mycket kvar. Innehållet är komplicerat, och likaså valideringen.

Om uppemot 150 man arbetat med grund, väggar och tak, behövs cirka 400 för att bygga insidan. Och då kommer folk från USA och England in i bilden.

– Det är klart att det spelar roll att bygget blir bra för fortsättningen på satsningen här, säger Anders lugnt.

För det är ingen hemlighet att det här är steg ett av tre planerade i företagets satsning på produktion av biologiska läkemedel.

Även om vd- Soirots glädjebesked om 2,3 miljarderssatsningen kom lite oväntat för många då i maj för ett år sedan var Anders och de andra i projektledningen redan igång då.

– Vi hade ju gjort markprover innan, och det hade väl inte undgått alla. Sen har vi alltid pågående diskussion med kommunen, så vi vet exakt hur planer och bygglov ska se ut.

För även om det tar tid i slutet, läkemedel är inget man slarvar med, så har starten gått smidigt. Detaljplan, bygglov, pålning, gjutning av platta. Från i sommar byggs det komplexa innanmätet, och under de tre första kvartalen 2018 valideras fabriken. De första medicinerna, lär komma ut till patienter i kliniska prövningar i slutet av 2018 från hus 921.

– När jag berättar om medicinerna som förhoppningsvis ska produceras blir det ofta helt tyst bland ingenjörer och byggnadsarbetare. Alla känner ju någon som drabbats, säger Anders stolt.

Framtidstron inom företaget är stort, stämningen i Södertälje något annorlunda än 2012 då beslutet om att flytta forskningen från Snäckviken kom. För samtidigt som nyinvesteringen i den nya fabriken nu görs, satsar företaget ytterligare två miljarder per år i nyinvesteringar i Södertälje, dubbelt så mycket som man gjort de senaste åren.

Men den nya fabriken är viktig på många sätt, och är förutom det enorma huvudkontoret och forskningsanläggningen som håller på att byggas i Cambridge, England, den enskilt största bygginvesteringen för hela Astra Zeneca nu. Den är ett avstamp i något nytt.

– Det är ingen hemlighet att vi vill fortsätta att växa här. Och när det gäller bio (-medicin) ligger västvärlden ännu lite före, det är en yngre teknologi som man har mer erfarenhet av här, än så länge, förklarar Anders Hallström som liksom är spindeln i nätet för utvecklingen på Gärtunas gamla åkermark.

– Fast det är klart hur bolagsskatten ser ut i de olika länderna också spelar in, flikar kommunikationsdirektören Jacob Lund in.

I ett globalt företag som Astra Zeneca är den interna ”tävlingen” var och hur satsningar eller neddragningar ska göras helt avgörande för städer, regioner. Som Södertälje fått erfara.

Var den här biomedicinska satsningen skulle förläggas planerades först i USA. Fyra, fem olika platser diskuterades innan den utdikade marken i Gärtuna valdes ut. Nu står här ett skal med 14 000 kvadrat, fördelat på tre våningar, där den översta är lite mindre. I år kommer 20 personer att anställas, nästa år 50 till, och intresset från andra Astra Zeneca-avdelningar stort. Fabriken byggs för att klara från två- till femskift. Så 150 till 250 personer kommer att jobba där till slut.

– Visst blir det snyggt? frågar Anders när vi ser de nya vita väggplåtarna i vårljuset. Så som bara en engagerad projektledare kan se på sin fabrik.