Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Häng med på skridskotur på Mälaren

Kylan gläder skridskoentusiasterna. LT följde med Friluftsfrämjandets på Mälarens tjocka isar och fick täffa glada pensionärer, vackra frostrosor – och en fastfrusen svan.

Det är vad långfärdsskridskoåkarna älskar mest. På Mälarens 15 centimeter tjocka och hårda is förstår man varför.

Kylan ger oss friheten att att skrida fram på stora vatten, och kylan ger oss de vackra frostrosorna – till synes ett motstånd, men mest något som skapar ett prasslande ljud – och är vackert.

– Ni får se till om någon blir vit i ansiktet, säger färdledaren Anders Gustafsson. Det är kallt, men inte för kallt, det blåser ju inte.

LT tog rygg på Friluftsfrämjandets onsdagsfärd. Den här gången var det start vid Taxinge slott, och sedan en tur norrut mot Herresta och Prästfjärden. Tjock och slät kärnis i botten, men med frost (-rosor) på. Ingen vind, lite soldis, minus 12 grader.

Anders och ledarkollegan Laila Brännström ledde 15 åkare, plus LT:s reportageteam, på en fin runda. Mest daglediga pensionärer, alla fullt utrustade och rutinerade.

Före första skären nedanför badplatsen i Taxinge kollar ledarna att alla har rätt utrustning. Isdubbar och ryggsäckar med ombyte. Man går igenom olika tecken, och att Anders åker först, och Laila sist.

Men det är inga problem–alla (andra) har varit med tidigare.

– Vi var här i går och rekade också. Så gör vi alltid. Så är man färdledare blir det åkning två dagar på raken, säger Laila glatt.

–Jo,det är nog min sjätte tur den här veckan. Skridskoordspråket: ”skridskor åker man när det finns is, inte när man har tid”, gäller säger Anders Gustafsson under en paus.

–Ja, där vi stannar nu är den ökända Kalkudden. Här brukar det vara sämre is. Men inte i dag, förklarar Anders när vi står och ser in mot Gripsholmsviken.

Förra säsongen blev det bara sju organiserade turer genom Friluftsfrämjandet i Södertälje. Den här säsongen har startat perfekt. Iskallt, men lite snö.

–Och så ska det regna i nästa vecka, säger Laila Brännström glatt. Då blir isarna som nyspolade.

Kvällen före talar ledarna in på telefonsvarare vad som gäller. Var man ska träffas, och hur lång turen kommer att bli. Och i ryggsäckarna finns inte bara ombyte och livlinor, utan också matsäckar.

–Det är ett väldigt trevligt sätt att vara pensionär på, säger Bo Sandberg från Pershagen mellan de prassliga skären.

Han har åkt i sju-åtta år. Laila i 42 och Anders i 33.

–Jag bodde i Västerås då, och hörde om det här. Det var inte alls lika populärt då, inte lika lätt att få reda på väderrapporter och israpporter som nu. Men det var oftare kalla vintrar, säger Anders.

I sundet mellan Ramsön och Obygdön (i höjd med Överenhörna) åker vi förbi en fastfrusen (och djupfryst) svan. Alla gillar inte kylan.

Populärt onsdagsnöje

Friluftsfrämjandet i Södertälje atrangerar turer varje helg, samt varje onsdagsförmiddag, då det finns hyggliga isar i närområdet.

Turerna på onsdagar leds av två färdledare som rekogniserat turen dagen innan. Turerna brukar vara tre-fyra timmar långa.

Är man medlem kostar det 50 kronor att följa med, annars 100 kronor. Man måset ha al utrustning själv, inklusive säkerhetsutrustning och ombyte.