Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Hagelins löfte inför World cup "Vi går för guld"

Carl Hagelin vann inte bara Stanley Cup – han gjorde också sitt bästa slutspel i karriären. Och nu hyllas han både av lagkamraten och av förbundskaptenen inför World Cup.

Hockeylivet tog en drömvändning efter trejden till Pittsburgh. Efter en trög start i Anaheim – som bytte till sig honom på draftdagen 2015 – exploderade Carl Hagelin i ”Pingvinernas” ekosystem.

Inte nog med att han gjorde 27 poäng på 37 matcher i grundserien – hans högsta snitt i karriären – under Pittsburghs intensiva jakt på slutspel. Hagelins slutspelsuccé var än mer imponerande.

Tillsammans med Phil Kessel och Nick Bonino utgjorde Hagelin slutspelets vassaste kedja, den så kallade HBK-kedjan.

Själv gjorde SSK-produkten 16 poäng på 24 matcher.

Det är en trend som Tre Kronor-basen Rikard Grönborg gillar.

– Jag tycker att han hade en fantastisk utväxling förra året. Jag tyckte att han var bra, men inte fick den utdelning som han hade tänkt sig med flytten från Rangers till Anaheim. Sedan när han blev trejdad till Pittsburgh så tyckte jag att hela den spelidén och allt vad Pittsburgh stod för passade perfekt för honom. Jag tycker att han var väldigt, väldigt bra under lång tid i Pittsburgh, säger förbundskaptenen till LT-sporten.

Läs även: Hagelin om uppväxten och resan mot Stanley cup

27-årige Hagelin noterade en större andel assist än tidigare i karriären den gångna säsongen – och just passningssinnet menar Grönborg att många underskattar:

– Det jag tycker att han har utvecklat är mer självförtroende med puck. Jag tycker att hans spelsinne är ganska oupptäckt av många människor. Han har jättebra spelsinne. Det är inte bara hans fantastiska fart. Han har också byggt upp lite mer tålamod med puck och utvecklats i spelet. Jag tycker att han är en av NHL:s bästa ”penalty killers”. Det måste man ha spelförståelse för – och det har han, säger Rikard Grönborg.

Men det var inte bara Carl Hagelin som trivdes i Pittsburgh. Penguins mådde bra av att få svensken i utbyte mot bland andra David Perron.

– Han betydde grymt mycket. Det är få som är snabbare än honom. Då fick vi verkligen in bra spelare för det spelsystem vi ville spela. Det lönade sig i slutändan, säger Patric Hörnqvist.

Efter nio säsonger i Nordamerika nådde Carl Hagelin fram till det ultimata priset: Stanley Cup-pokalen.

– Man tänkte ju på det som grabb. Men samtidigt ville jag lira i SSK. Det var målet från början. Jag tänkte nog aldrig på hur det skulle vara att lyfta bucklan. När man väl lyfte den var det en total eufori. För man vet hur hårt man har jobbat för det, säger han.

Läs även: Klart - Stanley cup kommer till Scaniarinken:

Varför fick ni ihop det förra säsongen?

– Först och främst är det bra spelare. Det har vi. Laget var väldigt djupt. Det spelade ingen roll vilka vi hade ute på isen, det kändes som alla kunde göra skillnad. Marc-Andre Fleury (målvakt, LT:s anm.) var ju bra hela året, sedan blev han skadad och Matt Murray kom in. Vi visste inte vad vi skulle få där, men han spelade otroligt bra också. Alla köpte in, tog bort egot och gjorde allt man kunde för att göra bra grejer för laget.

I september går Hagelin och Hörnqvist för en ny pokal. World Cup i Toronto. Två år efter att ha varit med i den svenska OS-truppen i Sotji är Carl Hagelin återigen med när världens bästa gör upp. Och han rankar den här turneringen lika högt.

– OS speciellt som spektakel. Men just när det kommer till att alla de bästa hockeyspelarna i världen är med och att det är i Toronto, det gör det här så mycket större än vad många andra tror. Så för mig är det lika stort.

Vilka förväntningar har du inför World Cup?

– Vi går för guld. Det är vårt mål. Vi har tillräckligt bra spelare. Men samtidigt har vi tre matcher på fyra dagar och måste vinna säkert två av dem och ta fem poäng för att gå till semi. Det är fyra bra lag i vår grupp, så vi måste vara redo direkt, säger Hagelin inför premiären mot Ryssland den 18 september.

Vilka styrkor ser du i Tre Kronor-truppen?

– Det börjar på backsidan. Vi har de skridskoskickligaste backarna i hela turneringen. Om vi kan använda det till vår fördel genom att vinna mycket puck och snabbt sätta i gång spelet så kan det här bli riktigt bra. Det är viktigt att de är offensiva i spelet, för det är där de är som starkast. Om de kan komma med i anfallen blir det svårt att försvara sig emot oss.