Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Gymboomen stannar av – men inte i Södertälje

Gymbranschen sätter nya omsättningsrekord. Men samtidigt som expansionen generellt mattas av fortsätter träningsställena att poppa upp i Södertälje.

De fem kedjorna som dominerar den privata gymmarknaden i Sverige har de senaste fem åren omsatt i snitt 14 procent mer per år, rapporterar Dagens Industri. Nu tycks dock färre nya gym slå upp portarna.

– Nu är det de större kedjorna som expanderar. Som i Actics fall där vi förvärvar en hel del mindre aktörer. Annars är inte expansionen jättesnabb i Sverige utan det har stannat av med nya anläggningar, säger Oskar Ragvald, etableringschef på Actic som driver Sydpoolen och gymmet i Lunahuset.

Men i Södertälje kommer två nya gym öppna inom kort. Först ut blir lågprisgymkedjan Fitness 24 seven, som den 27 augusti öppnar sitt första Södertäljegym på Storgatan intill Stora torget, enligt företagets hemsida. Butiken Ninves gamla lokaler ska snart rymma svettiga Södertäljebor.

Actic ökade förra året omsättningen med 10 procent jämfört med året innan. Vinsten steg till 53 miljoner kronor. I slutet av januari ska de öppna de sitt tredje gym, i 1 500 kvadratmeter stora lokaler i gamla stadshuset nära Södertälje C.

– Byggen har ju en tendens att hända saker med, men som planen är så är det januari nästa år, säger Oskar Ragvald.

Etableringschefen berättar att deras strategi är att öppna just ett kluster av gym för att kunna erbjuda sina medlemmar träning på flera olika ställen.

– Vi försöker komma i ett läge där vi kan erbjuda träning nära kommunikationer, nära jobbet och nära hemma. Det är så vi vill bygga upp det och det innebär i praktiken att vi behöver hitta något läge till, säger han.

Han säger att Sverige är relativt gymtätt och att Södertälje redan har flera gym, men att de bedömt att det ändå finns underlag för att öka sin etablering här. De befintliga gymmen kommer dock att nischas mer.

Gymmet i Sydpoolen kommer fortsatt vara kopplat till badet, men också fokusera mer på maskinträning. Det i Lunahuset ska byggas ut, få utökade öppettider och satsa mer på gruppträning. På det nya gymmet kommer satsningen göras på personlig träning.

– Den nya anläggningen kommer att ha ett större fokus på det som är populärt just nu, funktionell träning. Man kan säga att det handlar om att kunna erbjuda olika träningsformer för en bredare målgrupp. Har man bara ett gym så får man fokusera på en målgrupp, säger Oskar Ragvald.

Sveriges största gymaktör Sats har inte satsat alls på Södertälje. Men i dag finns utöver Actics två gym även Friskis och svettis i Södra.

– Svenskarna har blivit mer hälso- och träningsmedvetna och då har gym blivit mer vardagligt, säger Oskar Ragvald.

Så mycket tjänar gymmen

Siffrorna gäller de fem största gymföretagens omsättning och rörelseresultat i miljoner kronor för 2015.

Sats: 1 060/80.

Nordic wellness: 570/13,2.

Actic: 539/53.

Fitness: 24 421/61.

Medley: 332/18,5.

Källa: Dagens Industri.