Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Första skoldagen för elever – och lärare

Förväntan, spänning och lite nervositet. Det präglade gårdagens skolstart på Fornbackaskolan. Och det var inte bara eleverna som gjorde sin första skoldag.

Första dagen för terminen bjuder inte Fornbackaskolans elever på varken sol eller värme. Hösten hänger i luften, vinden ruskar om rejält i träden och från den grå himmelen faller stundvis ett lätt duggregn.

Inne i klassrummen är det dock soligare. Klasserna har träffats var för sig efter en gemensam samling i gympasalen. Totalt är det 369 elever som börjat skolan i dag, 50 av dem gör sin allra första skoldag.

I en av förskoleklassernas klassrum sitter eleverna i en ring på golvet och kalasar på isglass. Deras första skoldag är redan över och flera klasskompisar är redan i färd med att ta på sig ytterkläderna och bege sig hemåt.

Två av eleverna som gått till skolan för första gången är kompisarna Jonna Al-Jumaili och Perla Yohannes. De är båda förväntansfulla och tycker det är spännande att börja skolan.

– Men det känns lite konstigt också. För det är så många här som jag inte känner än, säger Perla Yohanna.

– Men jag känner henne, fyller Jonna Al-Jumaili i och pekar på Perla med isglassen och fortsätter:

– Jag har längtat till att skolan ska börja. Det ska bli roligt att komma hit varje dag och lära mig massa saker.

Vilket skolämne ser ni fram emot mest?

– Att lära mig läsa, slår Perla Yohanna fast.

– Och att räkna, kanske hela vägen till hundra, lägger hon sedan till.

De båda enas om att de tror att det mesta i skolan kommer att gå bra, och de tror att de kommer att klara de flesta skolämnen med lätthet.

– Men jag tror nog att vissa saker kommer att bli lite svåra. Men vilka saker det är vet jag inte, vi har ju inte ens börjat på riktigt än, säger Perla Yohanna.

Det är inte bara för Jonna och Perla det är första dagen på Fornbackaskolan. För skolans nya idrottslärare Alba Toromani är det första dagen både på Fornbackaskolan och som lärare i Sverige.

Hon flyttade till Sverige för tre år sedan och har en bakgrund som lärare i Italien – där har hon jobbat med skolidrott i ungefär 20 år.

Det är stor skillnad på skolidrotten här och i Italien, menar hon. Skillnaden som hon glädjs mest åt är läget på skolan.

– Här är vi så nära naturen, det finns så många bra möjligheter att vara ute. I Italien kunde vi inte vara ute på samma sätt, då fick vi alltid vara inomhus.

På Fornbackaskolan kommer hon att ha idrott med nästan alla årskurser, och hon ser fram emot att komma i gång.

– Det känns så spännande att börja hålla lektioner här. Mitt mål är att skapa lektioner som eleverna blir glada av att vara med på, avslutar hon.