Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Fornhöjdens nya intresse – biodling

Glöm paddan och mobilen – i Fornhöjden har fritidsgårdens ungdomar fått ett nytt intresse: biodling. – Det är intressant att se var honungen kommer ifrån, säger Milad Wazzi, 15.

Förra fredagen kom de – två bikupor från en odlare i Enhörna. De står nu på plats i Fornhöjdens koloniområde och är föremål för Ung fritids nya biodlingsprojekt.

I centrum för verksamheten står eldsjälen Martin Kesenci, fritidsgårdschef i Fornhöjden.

Under två år har han låtit ungdomarna medverka i ett grönsaksodlingsprojekt i koloniområdet. Vitlök, salladslök, persilja, rädisor och snart även gurkor vittnar om det. Och nu tar han odlingsprojektet till nya höjder – bin. Det är kommunen som skjutit till medel för projektet.

– Syftet är att ungdomarna ska få en ökad förståelse för maten vi äter och att de lär sig lite om det ekologiska systemet, säger Martin Kesenci och visar LT de båda bikuporna som nyligen sattes på plats.

– I varje kupa finns ett bisamhälle och en drottning som styr hela samhället. I juli finns totalt 50 000 bin i båda. Det borde räcka till ungefär 50 kilo honung, säger Martin Kesenci.

Åtta ungdomar från fritidsgården i Fornhöjden finns med i projektet. De turas om att sköta grödor och bin. Två av dem är 15-åringarna Milad Wazzi och Amir Kiorkis.

– Det är intressant, en helt ny erfarenhet att se hur honungen kommer till, säger Milad Wazza.

– Det är intressant att veta hur maten vi äter från naturen kommer till. Inte bara att gå och plocka i grönsaksdisken på affären, säger Amir Kiorkis.

De har på det fåtal dagar som bikuporna funnits på plats vant sig att arbeta med bina. De drar på sig skydd för huvud och nansikte men känner sig trygga i att röra sig i binas närhet enbart i kortärmad.

– Vi har vant oss, blir vi stuckna så blir vi, än så länge har det inte hänt. Bina är snälla, säger Amir Kiorkis.

Pollinerande honungsbin har en nyckelroll för den biologiska mångfalden och för skörden av växter, frukt och bär. Utan bin och humlor skulle naturen inte blomstra som den gör så här års. Men under 2000-talet har flera rapporter kommit om att bina drastiskt minskat på grund av miljöförstöring och besprutning.

– Och av kvalster. De funkar för bina som om vi skulle ha en blodsugande kanin hängande på oss. Det har lett till utbredd bidöd, säger Martin Kesenci.

Många småodlare av bin är därför väldigt viktiga för att få de nyttiga pollenerarna att komma igen.

– Man kan kanske säga att vi därigenom får ett bättre samhälle, säger Amir Kiorkis.

Planer finns nu på att nästa år gå vidare ännu ett steg i insikten om matens tillblivelse.

– Ja, nästa år har vi målet att ta hit höns också, säger Martin Kesenci.