Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Följ med till de hemsökta husen

Lägenhetslängan i Mariekäll ser på ytan ut som vilket hus som helst – men det ruvar på mörka hemligheter. Södertäljefödda författaren Petter Inedahl tar med LT på en spöktur.

Ett av de ställen där det sägs spöka är Erikshällsgatan 18 A i Mariekäll – en helt vanligt lägenhetslänga från 60-talet. Fasaden är gul och balkongerna blå. När LT och Petter Inedahl besöker byggnaden står den i strålande sol och på baksidan hänger en ensam gunga.

– Det är lättare att tro att den här sortens händelser inträffar i en gammal trävilla, men faktum är att jag har hört många historier från helt vanliga lägenheter, säger Petter Inedahl.

Han föddes i Södertälje och växte upp i Brunnsäng. I våras släppte han boken ”Hemsökt” som är en samling av ungefär 200 spökhistorier från Stockholms län. Ett tiotal av dem är från Södertäljetrakten.

– Jag har alltid varit intresserad av spökhistorier, där finns alla ingredienser; spänning, mystik och skräck.

Historierna är hämtade från personliga intervjuer och timtals letande på bland annat Nordiska museet och i gamla tidningsarkiv.

En man, som säger sig ha bott i lägenhetskomplexet på Erikshällsgatan, kontaktade Petter Inedahl för att berätta en historia med minst sagt övernaturliga inslag.

Det började med öppna skåpluckor och att proppar gick utan anledning. Atmosfären i lägenheten kändes hotfull och hans katter började sova tätt intill honom av rädsla. Från ingenstans hör han krafsande ljud och smällar och ser till slut en svart skugga som står böjd över honom och inte försvinner förrän han tilltalar den.

Även mannens flickvän har varit med om oförklarliga saker i lägenheten. Vid ett tillfälle när hon sitter ute på balkongen hör hon ett ljud inifrån lägenheten och tror att sambon har kommit hem. Hon tittar dit men ingen syns, berättar Petter Inedahl.

Plötsligt hörs en stor smäll mot balkongfönstret och stämningen blir tung. Kvinnan blir så rädd att hon springer in och kastar sig skräckslagen och gråtande på hallgolvet.

– Under hela tiden hon ligger där är hon helt säker på att någon suttit bredvid henne, säger Petter Inedahl.

Själv vet han inte om han tror på spöken. Han har besökt flera platser, ofta kvällstid men ibland även nattetid, där det sägs spöka men han har själv aldrig sett eller upplevt någonting. Han har till och med övernattat ensam i en gammal hemsökt herrgård, men bara hört ugglors stämmor.

– Ärligt talat vet jag inte om jag tror, men jag gillar den här typen av historier. Finns det liv på Mars, finns Gud?

Skulle du vilja att spöken fanns?

– Jag vet inte. Det skulle vara trist om hela universum gick att framställa i ett laboratorium. Samtidigt vet jag inte om jag skulle vilja möta ett spöke.

För honom ligger spänningen mycket i att man inte riktigt vet.

– Hade man kunnat bevisa att de fanns hade det varit lika intressant för mig som den här, säger Petter Inedahl och pekar med foten på ett staket i betong.

En annan plats som sägs ha en oinbjuden gäst är huvudbyggnaden på Ekensberg säteri i Enhörna. Det ligger fint i grönska precis vid vattnet. Färgen har flagnat på den stora beigea huvudbyggnaden och en kvinnlig staty utan huvud vaktar huset.

– Enligt sägnen blev en kvinna inmurad i en av lönngångarna och satte senare skräck i husets barnkammare.

Husets ägare Lars Sjöberg har också hört historien men tar den med en nypa salt.

– Jag lyssnar inte på den sortens historier. En vit madam finns i varannan herrgård, säger han.

Inte långt från Ekensberg, på en kulle, ligger Överenhörna kyrka. Det har precis varit en begravning och ingången smyckas av blomsterarrangemang.

En man som pratat med Petter Inedahl vittnar om hur hans hundar blivit rädda och stirrat på någonting utanför kyrkan och vägrat korsa vägen. En annan gång när mannen skulle ta en genväg över en hage bakom kyrkan, kände han hur en stor hand lades på hans bröst och fick honom att stanna. Samma sak hände flera gånger tills han blev omkullputtad och rädd sprang därifrån. Han tog aldrig genvägen igen.

– Det är mycket vanligare att folk känner och hör saker än att de faktiskt ser någonting, säger Petter Inedahl.

Vid kyrkan hörs ett rafsande i gruset. Kyrkans vaktmästare Susanne Höglund dyker upp.

– Man känner sig aldrig riktigt ensam här. Ibland känner jag att någonting tittar på mig, men det känns sällan läskigt.

Musik i filmklippet "Sadness" av Gurdonark.

Tycker om läskiga historier

Namn: Petter Inedahl.

Uppvuxen:

Ålder: 49 år. Brunnsäng.

Om uppväxten i Brunnsäng: När han var riktigt liten var det kul att bo i Brunnsäng eftersom det är nära till naturen. Det fanns ett berg i närheten där han lekte ofta.

Bor: Kristineberg i Stockholm.

Yrke: Journalist och författare.

Aktuell: Med boken ”Hemsökt” som är en spökhistoriesamling om historier från Stockholms län.

Familj: Fru och tre barn som är 26, 24 och 22 år gamla.

Intressen: Kulturhistoria

i största allmänhet.

Favoritspökhistoria: Petter Inedahl hör till en av dem som tycker att spökhistorier ska vara läskiga och tycker att den från Mariekäll är bra.

Den som vill höra mer av Petter Inedahl kan träffa honom och höra honom prata om sin bok kl 19 den 22 oktober i Smedsbygget, Nykvarn.