Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Fem döda efter lördagnattens olycka

Fem personer är nu bekräftat döda efter att en bil störtade 26 meter från motorvägsbron ner i kanalen. Kameror från bron kanske kan ge svar på vad som hände.(Uppdaterad söndag 12.55)

Det var vid 02.30-tiden på natten mot lördagen som bilen körde i norrgående riktning genom bommen på den 26,5 meter höga motorvägsbron i Södertälje.

– Vi fick först samtal om att den ena bommen var trasig och skickade då en bil av den anledningen, men strax därpå fick vi ett samtal från ett vittne som sett att en bil kört ned i kanalen, uppger Eva Nilsson, på polisens regionsledningscentral.

 –  Då drar både vi och räddningstjänsten samtidigt. Och på bron hittar vi mycket riktigt delar från en bil, berättar hon.

– Vi tror att de körde genom bommen när bron var på väg ner, säger Torsten Kjell, operativ chef på räddningscentralen Stockholms län.

Dykare sattes in i räddningsarbetet och de hittade senare bilen i vattnet.

– I bilen satt en person fastklämd. En annan person var utanför bilen men i vattnet. Båda personerna var döda.

Tidigt på lördagsmorgonen bekräftade polisens ledningscentral i Stockholm för LT att en tredje person hittats död i vattnet.

Vid tretiden på lördagen meddelade polisen att de tre personerna som konstaterats avlidna nu är identifierade och att deras anhöriga har underrättats. Samtliga är män.

Det framkom uppgifter under utredningen som gjorde att polisen misstänkte att det troligen hade färdats fem personer i bilen vid olyckstillfället. Dykningarna på olycksplatsen fortsatte därför och vid 16-tiden på eftermiddagen hade ytterligare två personer påträffats döda. 

Samtliga personer som har förolyckats är män födda mellan 1983 och 1996, enligt polisen.

Det finns i nuläget inget som tyder på att tekniska fel på bron eller varningssystemen skulle ligga bakom olyckan. Kanske kan bilder eller film från bron ge svar på vad som hände, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket.

Det är Trafikverket som har ansvar för Motorvägsbron i Södertälje, som de öppnar på uppdrag av Sjöfartsverket.

Under lördagsmorgonen och förmiddagen hade Trafikverket servicefolk på plats för att laga och testköra anläggningen.

– De har testat ljud, ljus och bomfällning men allt tycks ha fungerat som det ska. Det enda fel vi sett är att bommen var trasig och det tyder ju på att även den fungerade vid olyckstillfället, säger hon.

Kanske kan kamerabilder från bron ge svar på vad som verkligen hände menar Katarina Wolffram.

– Det finns en eller flera kameror på platsen men de filmar inte hela tiden. Om det finns film eller bilder från olyckstillfället så är det i första hand polisen som får ta del av dem för sitt utredningsarbete, säger hon.

Under lördagens arbeten på bron var all trafik på motorvägen avstängd i norrgående riktning och trafiken leddes om.

Vid lunchtid var teknikerna på bron klara och trafiken kunde då släppas på igen.