Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Familjen Chamoun fick hjälp av Sofias änglar

Efter många motgångar har familjen Chamoun fått hjälp. I februari överraskade ”Sofias änglar” från Kanal 5 familjen. – De är riktiga änglar i verkligheten, säger Camille Chamoun.

Camilles syster hade anmält honom och familjen i hemlighet till programmet. Camille råkade ut för en olycka 2002 och är funktionshindrad sedan dess.

– Det förändrade hela livet. Det är som dag och natt. Det är inget liv man väljer säger Camille, 41.

– Man tackar gud för varje dag man är med sin familj, förklarar han.

I februari 2008 drabbades familjen på nytt. Då brann deras hus ner. Camille kunde inte ta sig ut.

– Jag sa till Camilla ’Ta barnen och gå! berättar han.

Men hon kom tillbaka och lyfte upp sin man.

– Jag vet inte varifrån jag fick krafterna, säger Camilla, 34.

De förlorade allt i branden. Allt utom varandra. Även Camilla har råkat ut för bilolyckor och lever i dag med whiplashskada. Camille har personlig assistans och Camilla jobbar. Med fem barn i huset – George, 17, Alison, 15, Gabriel 12, Nisha, 8, och Jacob, 3, är köket husets nav och Camilla hade länge drömt om att renovera det. Camilla och Camille prisar varandra. Deras kärlek har stärkts av motgångarna.

– Livet är skört. Vi tar vara på varandra mer. Alla hade kunnat stryka med i branden. Vi hade änglavakt, säger Camilla.

– Jag har hellre Camilla än att jag vinner på Lotto. Hon har tagit hand om sin man i så många år. Hon går inte ifrån hur jobbigt det än är, säger Camille och som blir rörd när han ser sin fru i det ombyggda köket.

Minstingen Jacob pinnar förbi med ett glas juice.

– Har vi mjölk hemma? undrar han och mamma Camilla konstaterar att barnen är som kalvar.

Att söka till ett program som ”Sofias änglar” hade de aldrig funderat över.

– Vi ser inte våra egna problem, berättar Camilla.

– Vi har svårt att begära hjälp... säger Camille.

– ... och att ta emot hjälp. Det sa de i ”Sofias änglar” när de var här, fyller Camilla i.

Tillsammans med äldsta sonen har Camilla försökt renovera huset. Tiden och orken har inte räckt till. När teamet från ”Sofias änglar”, med Sofia Wistam, Mattias Särnholm och Johnnie Krigström i spetsen, kom gick de till attack mot nästan hela övervåningen på huset. På någon timme hade rum rivits och nya väggar satts upp. Det var intensiva dagar.

– Det var som en chock när de kom. Blandade känslor, säger Camille.

– Det var som man ser på tv, berättar Camilla och det var inte bara huset som fick en välbehövlig renovering utan familjen fick även flera överraskningar.

För att familjen ska kunna slappna av har tv-teamet gett dem ett brandsystem.

– Nu sover vi lugnare. Det var rena turen att vi vaknade den där natten, berättar Camilla.

Familjen reagerar fortfarande på brandlukt och ljudet av brandbilar.

– Det är inte bara fint här utan även tryggt, säger Camilla.

– De hade ett riktigt gott hjärta och vi kom överens med alla på en gång, säger Camille och berättar att barnen älskade hela teamet som de kände sig trygga med till hundra procent.

De fick vara med i början av bygget men sedan blev teamet hemlighetsfullt. Bortanför de intensiva dagarna med tv-kamerorna i ansiktet fick familjen möjlighet att bo på hotell.

– Vi fick kvalitetstid med barnen på hotellet. Det stärkte oss också. Vi badade varje kväll i hotellets pool, säger Camilla.

– Jag drömde om hur det skulle se ut varje natt. Och hur skulle vi reagera? De hade fria händer, säger Camille.

En vanlig kommentar familjen får är att det måste vara utlämnande att blotta livet i tv. Men för paret har det varit både jobbigt och ett sätt att bearbeta allt som har hänt. Och en möjlighet att visa att ljusare tider kommer – man får inte sluta kämpa.

– Många gnäller för småsaker – som att posten kommer sent. Det finns annat att lägga energi på. Njut av regnet i stället, resonerar Camilla och Camille.

Nu återstår bara en liten detalj. På måndag visas det färdiga programmet på tv. Paret har inte sett det ännu. Båda drar efter andan. Vågar de verkligen titta? Att huset är renoverat har betytt mycket.

– Det är en stor sten som har ramlat från våra axlar. Det är mindre stress och nu orkar vi tänka framåt, berättar Camilla.

– Vi kanske var värda det. Det vet man inte, säger Camille.