Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Fagerberg söker nytändning i Assyriska

Som tonåring såldes han för tolv miljoner. Liknades vid Ronaldinho. Men i Danmark hittade Ken Fagerberg aldrig hem, i stället försvann glädjen. Nu startar en 27-årig anfallare om i Assyriska.

Annons

– Jag kanske hade kunnat göra andra val, om man tittar tillbaka. Där jag står just nu i livet tycker jag att jag kan ta lärdom av allt och tror att det kan bli ett bra år här, säger Ken Fagerberg under en paus från vikterna i det sparsmakade gymmet i Södertälje fotbollsarenas innandöme.

Nio år efter att anfallaren slog igenom har han cirklat tillbaka till superettan. Vägen har varit krokig. Fagerberg kom fram i Örgryte som en hajpad tonårstalang. Chansen i A-laget dröjde visserligen, men sedan var han så bra att veteranerna Dick Last och Magnus Källander skällde på tränaren Janne Carlsson för att 18-åringen inte hade lyfts upp tidigare. Debutsäsongen sköt han tolv mål i superettan. Och på sista övergångsdagen i januari 2008 köpte Midtjylland honom – för tolv miljoner kronor. Drömmen om proffslivet var på väg att bli verklighet.

– Vi har fanimej köpt Ronaldinho. Det visste jag inte, skojade tränaren Erik Rasmussen i Ekstrabladet efter svenskens debut 2008.

Men det blev en tuff verklighet. På två år gjorde han fyra mål på 29 matcher för Midtjylland, innan han lånades ut till ÖIS och Viborg.

– Om jag ska vara ärlig så tycker jag kanske att jag flyttade lite tidigt. Jag tror inte att jag var redo.

På vilket sätt?

– Att flytta hemifrån och så. Väldigt ensamt blev det i Danmark. I en liten stad på landet. Men jag tror på att det kommer något gott ur allt. Ur alla tuffa tider. Men rent fotbollsmässigt hade man kunnat göra andra val. Jag vet i alla fall att jag har mycket mer talang i mig än vad jag kanske har fått ut.

Det såg ändå ut att vända i Viborg, där Fagerberg 2011 smällde in tio mål på 13 matcher i andraligan och snabbt värvades av Horsens, där han fick spela i både den danska superligan igen och i Europa League.

– Sedan fick jag en skada i en ljumske. Efter den kom jag inte riktigt tillbaka. Det belastade mig länge. Jag blev överviktig och kom ur form. Sedan blev det successivt att jag tappade suget.

Talangen förblev oförlöst.

– Det är bara under hans första period i Viborg som folk här har sett hans potential. För den finns där, det vet jag att man kände i Horsens, har Troels Bager Thegersen, chefredaktör på danska fotbollsmagasinet Tipsbladet, sagt till Offside.

Nästa flytt såg ändå ut att ändra på det, när han öste in fyra mål på sina fyra första matcher för Vendsyssel. Men sedan falnade glöden.

– Det var la lite upp och ned. Första året var bra. Andra säsongen var jag lite trött på det.

Och det visade sig. Jag fick lite skador. Jag längtade hem till Göteborg. I sådan utsträckning att han till sist bröt kontraktet, flyttade från Danmark och senare under vintern kritade på för Assyriska.

– Jag var trött på att spela fotboll, faktiskt. Jag ville ta ett brejk, få upp suget. Det tycker jag har hjälpt jättemycket. Efter att jag kom hit känns det roligare, säger Ken Fagerberg.

Och i Assyriska har han redan presenterat sig som målskytt. Mot Elfsborg satte Ken Fagerberg sitt första tävlingsmål sedan i maj. AFF-tränaren Tor-Arne Fredheim lyfte då fram honom som lagets bäste i matchen.

– Det passade kanske mig att de flyttade upp. När jag fick bollen hade jag mycket ytor. Nej, jag tycker att alla gjorde en bra insats. Vi har ett bra lag. Men det är nytt. Om allting klaffar kan det bli ett väldigt bra år.

Men nu haltar säsongsförberedelserna. En överansträngd hälsena tvingade först Fagerberg att stå över cupmatchen mot Värnamo – sedan stukade han foten.

– Det är ingen fara. Det var lika bra att få lite vila. Jag har varit med i stort sett hela tiden och kört väldigt hårt.

Hur tycker du att din försäsong har gått?

– Bättre och bättre. Jag kom hit, hade haft en lång ledighet och var ur form. Men nu känner jag att jag är där jag ska vara, i stort sett.

27-åringens kontrakt har ett förbehåll. Assyriska kan bryta avtalet till sommaren – om Fagerberg inte visar att han kan komma i form.

Hur är det att spela med den pressen? Att behöva visa sitt värde på kort tid?

– Jag känner att det är lite upp till mig själv, faktiskt. Det är en säkerhet för dem. Om de tittar på min sista tid kanske de tycker att det är lite otryggt. Och det förstår jag med. Men nu är jag här – och det känns bra.

Utlandsproffs som tonåring

Namn: Ken Fagerberg.

Ålder: 27.

Position: Anfallare.

Aktuell: Kom till Assyriska som Bosman, då han bröt kontraktet med danska Vendsyssel i höstas.

Seniorklubbar: Örgryte (2007, samt lån 2010), Midtjylland 2008–2012, Viborg (lån 2011, samt 2014), Horsens (2012–2014), Vendsyssel (2014–2015), Assyriska (2016–).

Superettanmatcher/mål: 32 matcher/12 mål.