Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-play: En riktig SSK-legendar hyllas före landskampen

Innan hockeylandskampen mot Ryssland på torsdagen kliver en SSK-legendar in i det finaste sällskapet. Anders Eldebrink kommer att presenteras som nybliven medlem i svensk hockeys Hall of Fame.

Annons

Anders Eldebrink blir medlem nummer 108 i Hall of Fame.

– Det är jättekul naturligtvis. Det är ett bevis på att man gjort något rätt i alla fall, säger Anders Eldebrink och skrattar.

– Det är många väldigt meriterade både spelare och ledare som är med där.

Anders Eldebrinks karriär är mycket lång, både som spelare och tränare. Och det är helt rätt att utnämningen sker i Scaniarinken där han har sina finaste minnen.

På frågan vad han minns mest från sin karriär kommer svaret blixtsnabbt.

– SM-guldet -85. Att vinna guld med sin egen klubb är det finaste man kan göra, säger Anders Eldebrink som bara representerat ett svenskt lag som spelare, SSK.

– Nu förtiden har alla spelare så bråttom att springa vidare i karriären för fort, påskyndade av sina agenter.

Utomlands har han spelat både i Kanada, bland annat Vancouver, och i Schweiz, mest i Kloten.  Men klubben i hjärtat är SSK. Han var med och firade när laget tog sig tillbaka till allsvenskan.

– Jätteroligt för laget, och för alla fans att ta steget tillbaka, det betyder otroligt mycket.

Kommer vi att se dig i någon roll i SSK i framtiden?

– Det vet man aldrig. Det kan mycket väl hända någon gång. Jag är 56 nu och kommer att hålla på med hockey ett tag till.

Anders Eldebrink har ett år kvar på sitt kontrakt med Rögle där han lyckades med målsättningen, att ge laget ett nytt SHL-kontrakt utan något ångestfyllt kval.

– Vi hade ett ungt lag och det var skönt att vi slapp kvala, då kan det hända vad som helst, säger Anders Eldebrink.

Han är bosatt i Mariefred men håller just nu på att snickra på ett nyinköpt sommarhus utanför Flen.

Rögles sportchef Anders ”Masken” Karlsson får sköta om arbetet med att säkra upp truppen inför nästa säsong.

– Vi har täta telefonkontakter och spelarna har individuella program de kör. Men jag kommer att åka ned då och då, berättar Anders Eldebrink.

När han blickar tillbaka på den långa karriären är det även ett landslagsminne som ligger högt på listan över stolta ögonblick i karriären.

– VM-guldet -87 var stort. Det var mitt under den tiden när Ryssland var som mest överlägsna.

– Men det är en annan sak som ingen riktigt tänker på vilken prestation det var. Det var när jag klev in i AIK mitt under säsongen 2013 och räddade kvar laget. Det är inte så lätt att kliva in i ett lag som förlorat så mycket och försöka vända på det.

Men på torsdagen skriver han alltså ett nytt kapitel i karriären. Som medlem i svensk hockeys Hall of Fame.