Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Eldebrink om kampen att leva nära döden

 
Marianne Eldebrinks kamp mot ALS
Visa alla artiklar

Marianne Eldebrink för en kamp. Hon vet hur den slutar – med döden. Men hon slutar inte leva och till nästa veckas kampanj ”Gå mot ALS” har hon redan samlat in 37 250 kronor på egen hand.

Hon är långt ifrån den mest kända i familjen Eldebrink. Men hon för den tuffaste kampen.

De första tecknen kom 2001. Marianne Eldebrink var idrottslärare, så som hon hade varit i hela sitt vuxna liv.

– Jag fick en känsla av att jag inte hördes, min röst som alltid hade varit så stark. Jag kände att tungan inte hängde med.

En nerv i kläm, tänkte hon. Kanske borrelia. Det var något värre. Det var ALS – den obotliga sjukdom som bryter ner de nervceller i hjärna och ryggmärg som aktiverar musklerna. Förlamningen sprider sig och når till slut andningsmusklerna. ALS-drabbade dör ofta på grund av andningsproblem.

Marianne Eldebrink fick sin ALS-diagnos 2003, samma år som tv-profilen Ulla-Carin Lindquist fick sin.

– Då trodde jag att jag skulle leva tre år till, men där hade jag fel. Min kropp ville annorlunda, säger Marianne Eldebrink.

Hälften av alla som får ALS dör inom 18 månader. Bara tio procent lever efter tio år. Marianne Eldebrink tillhör dessa tio procent. För Ulla-Carin Lindquist var förloppet snabbare. Hon ägnade sin sista tid till att ge sjukdomen ett ansikte, skrev boken ”Ro utan åror” och gjorde dokumentärfilmen ”Min kamp mot tiden”. Ulla-Carin Lindquist avled i mars 2004, samma kväll som filmen sändes i SVT.

Marianne Eldebrinks röst är svag. Det var länge sedan hennes ben bar henne.

– Jag är jättelycklig. Jag får uppleva barnbarn och tjejernas basket, säger hon.

– Jag tänker inte varje dag att jag är sjuk. Det rullar på och jag försöker leva så normalt som möjligt.

Marianne Eldebrink sitter i sin elektriska rullstol i solgasset på verandan vid huset i Viksberg. Bredvid sitter dottern Elin, landslagsspelare i basket, som tolk om det skulle behövas. Elin och tvillingsystern Frida var 15 år när mamma fick sin diagnos.

– Vi förstod inte riktigt i början. Så småningom insåg vi att hon hade drabbats av en sjukdom som hon inte kan överleva, säger Elin Eldebrink.

– Nu vet vi att mamma är med oss ett tag till här på jorden. Hon ger sig inte i första taget.

Hjärnan påverkas inte av ALS. Mariannes personlighetsdrag är desamma som alltid, konstaterar Elin.

– Mamma är samma person fast hon inte har benen att gå med – och allt runtomkring kan anpassas så att det ska fungera.

Villan är förstås ombyggd och även ute i samhället har det blivit enklare att ta sig fram – det finns fler ramper och bättre hissar och toaletter.

Idrotten har alltid varit en viktig del av Marianne Eldebrinks liv. Hon var en stor friidrottstalang och vann bland annat junior-SM-guld i kula. Hon utbildade sig till idrottslärare och blev baskettränare för Elin och Frida, och för Louice Halvarsson.

– Jag är jättemallig över att jag var första tränaren för tre landslagsspelare, säger Marianne Eldebrink med ett skratt.

Hon följer sina döttrar så mycket hon bara kan och såg EM 2013 på plats i Frankrike. I sommar bär det av till vänner i Dalarna och i Göteborg och så småningom till Teneriffa där värmen gör gott.

– Tidigare var jag där hela vintrarna, nu blir det ett par månader. När jag har barnbarn vill jag inte vara borta för länge.

Men närmast på programmet står kampanjen ”Gå mot ALS”, som anordnas på en rad platser runt om i Sverige söndagen den 26 juni. I Stockholm blir den en vandring på Djurgården. Syftet är att samla in pengar till Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning.

– Forskningen går framåt, men långsamt. Jag hoppas att man ska komma fram till en medicin så att inte fler drabbas, säger Marianne Eldebrink.

Hon har redan sett till att ordna ett ordentligt bidrag till kampanjen. Genom en vädjan på Facebook har hon fått in över 37 000 kronor.

– Mitt inlägg har delats och delats vidare. Det kommer pengar från människor jag inte känner. Det värmer mitt hjärta. Tusen tusen tack.

Marianne Eldebrink hoppas på forskningen, men lägger till att för henne personligen finns inget hopp.

– Alla har sina problem och jag har mina.

– Jag tar en dag i taget. Men jag tänker leva tio år till.

Femkampare, tränare och lärare

Namn: Marianne Eldebrink.

Ålder: 60 år.

Bor: Viksberg.

Familj: Maken Kenth, OS-bronsmedaljör i spjut 1984, döttrarna Sofia, Frida och Elin, barnbarnet Nora. Frida och Elin är basketproffs. Sofia är ställföreträdande kontorschef på bank.

Yrke: Idrottslärare i 24 år, fram till 2003.

Idrottsbakgrund: Friidrottare i Södertälje IF, femkampare med kula och längd som främsta grenar – ett junior-SM-guld i kula, friidrottstränare och baskettränare.

ALS, amyotrofisk lateral skleros, är en förlamningssjukdom som bryter ner de nervceller i hjärna och ryggmärg som styr musklerna. Förlamningarna ökar i omfattning med tiden. Orsaken är inte känd och sjukdomen är obotlig. Funktioner som känsel, syn och hörsel påverkas däremot inte. Den som har ALS får förr eller senare andningssvikt och avlider. Varje år insjuknar drygt 200 personer i Sverige, de flesta är mellan 50 och 70 år.

Källa: 1177.se

Gå mot ALS nästa söndag

Kampanjen "Gå mot ALS" genomförs på eftermiddagen söndagen den 26 juni på flera platser i landet, bland annat på Djurgården i Stockholm. Alla insamlade pengar går till Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning. 2015 samlades 440 000 kronor in i hela landet. Målet är att slå det rekordet i år.

Journalisten Ulla-Carin Lindquist avled i ALS 2004.