Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Ekologiskt odlingsfält tar plats i Gärtuna

Under våren har ett odlingslandskap växt fram mellan pendeltågsspåret och AstraZeneca i Gärtuna. Nu hoppas odlarna att Södertäljeborna ska hitta dit.

Rödbetor, grönkål, gurkvarianter, tomater och flera sorters sallad och bönor. Det är bara lite av det Eko-odlarna i Teljes odlar på sin mark i Gärtuna. Många som åker pendeltåg har säkert sett odlingarna växa fram under våren. Här växer sedan april grödor i både växthus och på friland.

– När vi tog över marken bestod det här bara av ogräs, säger arbetshandledaren Adim Mizban och gör en svepande rörelse med armen över odlingarna.

– Nu har det blivit lite av en oas.

Han är utbildad agronom och jobbade, innan han lämnade hemlandet Irak för drygt 20 år sedan, främst med blommor. I Sverige har han utbildat sig inom ekoodling.

Ekologiskt och närproducerat är nyckelorden för Eko-odlarna. Företaget föddes ur det ESF-stödda (Europeiska socialfonden) projektet K2, där 20 personer utbildades inom ekologisk grönsaksodling. När projektet avslutades 2014 valde några deltagare att gå vidare och starta ett arbetsintegrerande socialt företag.

En av dem som varit med från början är Jamil Gorgis. Just i dag planterar han tomater tillsammans med Mumtaz Alyonan. Han trivs med odlingarna och är nöjd med sommarvädret som premiäråret på Gärtuna har bjudit på.

– Grönsakerna behöver långa, ljusa och varma dagar. Då trivs de, och just det har de fått i år.

Han kan inte välja en favoritgröda – varken att odla eller äta – alla sorter som föreningen odlar är hans favoriter.

– Jag tycker om allt, så länge det är ekologiskt odlat. Om det är ekologiskt smakar det mycket bättre.

Han smyger dock in en personlig favorit, som inte ingår i föreningens ordinarie sortiment, nämligen vattenmelon. På sidan av har han en egen odling och visar upp några meloner som hittills är lite större än en tennisboll.

– Det är svårt att odla vattenmelon i Sverige, men det är roligt och det påminner mig om odlingarna i mitt hemland, säger han.

På området finns ett litet hus som inrymmer fikarum och omgärdas av en stor altan. Under ett soltak ligger allehanda grönsaker framme till försäljning – romansallad, squash, tomater, gurka och rödbetor. En griffeltavla på väggen anger priserna.

– Vi har hittills varit dåliga på att marknadsföra men vår förhoppning är att Södertäljeborna ska komma hit och köpa sina grönsaker. Vi hoppas även kunna erbjuda självplock till dem som vill, säger Adim Mizban och tillägger:

– Vår grundtanke är att vi ska odla nära för dem som bor nära. Och vi är ju inte långt från stan, det tar bara tio minuter att promenera från Östertälje station.

Arrenderar mark i Gärtuna

Grundidén med Eko-odlarna i Telje är att odla ekologiskt på mark som annars inte utnyttjas. Arbetskraften ska bestå av människor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

I samarbete med Samordningsförbundet i Södertälje tar Eko-odlarna emot deltagare från två målgrupper – långtidsarbetslösa personer med behov av förbättrade svenskakunskaper samt personer som behöver arbetsinriktad rehabilitering.

Odlarna finns på plats vardagar, klockan 8–16.

Källa: Samordningsförbundet i Södertälje