Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-PLAY: DIF-ikonen ska få SSK att växa

Han är en produkt av talangfabriken Huddinge. Nu ska Djurgårdsikonen Nichlas Falk få andra att växa, under sitt uppdrag som assisterande i SSK.

Efter 751 matcher i Djurgården, med det sedvanliga skitsnacket och dusterna på isen, hade man kunnat tänka sig att Nichlas Falk då och då skulle höja rösten i båset.

I stället tar han lugnt hand om dörren till avbytarbåset, byter några korta ord med spelarna när de åker för att sätta sig. Och så iakttar han.

– I dag så höll jag lite medvetet igen också. Man försöker känna in och scanna av varje spelare och se hur de uppträder, vad som behöver förändras och vad som är bra för att kunna utveckla det. Jag är ju ny här också, säger Nichlas Falk.

Annat var det när han själv var på isen.

– Jag blev väl lugnare ju äldre jag blev visserligen, skrattar han. Men jag är som jag är och är rätt trygg i mig själv, så jag brusar inte upp i onödan.

Nichlas Falk är en produkt av talangfabriken Huddinge IK. Det är också där den tidigare forwarden de senaste tre åren arbetat – både som sportchef och huvudtränare.

– Något jag inte kunde göra fullt ut där – som jag kommer pyssla med mycket här – är just den individuella biten med spelarna.

Uppsidan med ett ungt, något oerfaret SSK, menar Nichlas Falk är utvecklingspotentialen. I det ser han sin främsta utmaning som ny assisterande i SSK.

– Vi ska ge killarna alla hjälpmedel som finns för att kunna lyckas som spelare, därmed kommer även vi som lag växa under resans gång, säger Falk, och fortsätter:

– Som huvudansvarig och sportchef i Huddinge, så var det något som jag inte riktigt hann med där. Då blir det ofta så att de bästa får klara sig själv, medan man får lägga krut på de som sladdar litegrann. Men de bästa behöver ju också stöd – för det ingenting som säger att de har nått sitt max, utan de måste också tillgodoses. Så det tycker jag ska bli väldigt spännande att få pula lite med det här och se vart det kan ta vägen.

Att SSK fick börja om i division ett och nu åter går in i hockeyallsvenskan, tror 45-åringen kan bli fortsättningen på en spännande resa.

– Det är det som kittlar mig. Det är en häftig resa som klubben är ute på, men det gäller att ha tålamod och arbeta målmedvetet hela vägen. Sen får vi se hur långt det kan bära.

Den egna karriären tog fart i Huddinge IK, för 28 år sedan. Då i division ett.

Sju år senare, som 25-åring, gjorde han debut för Djurgården. Ett steg som till en början blev något för stort.

– Det var lite så att jag kände att: Ja! Nu är jag här, nu är jag där jag ska vara. Men jag var inte beredd. Det räckte inte, visade det sig, säger Falk som minns Djurgårdsdebuten borta mot HV71

i Rosenlundshallen.

– Lågt i tak och mycket folk på läktarna. Jag var inne på två framåt och noll bakåt i alla fall, skrattar han.

Ett par år senare tog Mats Waltin över som Djurgårdstränare. Tillsammans tog de SM-guld.

När Nichlas Falk 2011 la skridskorna på hyllan, var just Waltin en av de första att ringa.

– Då ville han att jag skulle hänga med honom till Västerås. Men då hade jag precis gjort klart med Djurgården att jag skulle träna Djurgårdens J18. Men nu är vi här. Det ska bli spännande att jobba med honom. Han står för i stort sett samma saker som jag står för.