Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: ”Det här är planerade inbrott"

Återkommande inbrott, stölder och nu senast en mordbrand.– Vi kan inte garantera våra medlemmars säkerhet längre, säger Lennart Karlsson, ordförande i Järnas SK Fotboll.

Ljungbackens idrottsplats i Järna har den senaste tiden utsatts för återkommande vandalisering. Kiosker har brutits upp, rutor på ishallen har krossats och för två veckor sedan utsattes Tavestaskolans idrottshall i anslutning till idrottsplatsen för mordbrand.

– Någon hade tagit en träbit, lindat bensinindränkta trasor runt den, tänt på och kastat in den genom ett fönster, säger Lennart Karlsson som är ordförande i Järna SK:s fotbollssektion.

Han har tröttnat på de återkommande tillbuden, och skrivit till Järna kommundelsnämnd för att komma till rätta med problemen. Lennart Karlsson menar att det i nuläget krävs vakthållning på idrottsplatsen.

– Det här är planerade inbrott. Förövarna har haft med sig skruvdragare och kofot, säger han och berättar att en av kioskerna utsatts för inbrott sju gånger på sju månader. Han menar att tillvägagångssättet tyder på att det är personer med kännedom om hur kioskerna ser ut på insidan som brutit sig in.

– En natt försökte de ta sig in på vårt kansli, men blev då bortjagade av seniorlagsspelare som fanns i närheten och hörde vad som var på gång, säger han.

Lennart Karlsson menar att det är oerhört nedbrytande att gång på gång få motta telefonsamtal om nya förseelser på idrottsplatsen.

– Alla i Järna SK ställer upp ideellt. Om det här fortgår är det risk att folk inte orkar fortsätta, säger han, och pekar på risken att sponsorerna tröttnar och hoppar av.

– I så fall är det slut, säger han.

Anders Bengs, driftingenjör på Södertälje Kommun har förståelse för Lennart Karlsson frustration, men menar att det inte finns resurser för regelbunden vakthållning.

– Däremot kan det bli aktuellt med någon form av kameraövervakning liknande den som Telge Fastigheter har, säger han.

Anders Bengs drar paralleller mellan händelserna på idrottsplatsen och inbrotten på Järna Fritidsgård. Han menar att det i slutändan är ungdomarna i Järna som är de stora förlorarna.

– Skadegörelsen är ju så meningslös, och jag tycker synd om de ungdomar som drabbas, säger han.

Kommundelsnämndens ordförande Hanna Klingborg (MP) är väl medveten om problemen, som hon hoppas avtar med sommaren.

– Det är bekymmersamt att det fortgår, säger hon och menar att hon så snart som möjligt vill få reda på de bakomliggande orsakerna. Därefter vill hon vidta åtgärder för framtiden.

– Vakthållning dygnet runt har vi inte råd med, men vi ska undersöka andra möjligheter, säger Hanna Klingborg.