Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: De tar ett spadtag som lyfter Södertälje igen

Dråpslag 2012.Men här lyfter Södertälje igen. – En fantastisk dag, riktig glad dag , säger Boel Godner (S) efter att ha tagit de första spadtagen för jätteprojektet Science Park i Snäckviken.

Annons

För ganska exakt fyra år sedan kom dråpslaget. Astra Zeneca la ned hela sin forskningsverksamhet i Södertälje. 1 100 personer fick gå.

– Den 2 februari 2012 är den värsta dagen i mitt politiska liv, sa Boel Godner till LT.

Men kommunstyrelsens ordförande var betydligt gladare efter de första spadtagen till Södertälje Science Park – storsatsningen på utbildning, forskning och innovation i Snäckviken. Scania, Astra Zeneca, KTH och Södertälje kommun står bakom parken som byggs av Acturum.

– Det är en fantastisk dag, riktig glad dag. Vi står här hand i hand, med två stora företag, med KTH, med regeringen, med en jättestor satsning med ett utbildningskluster som är helt unikt, säger Boel Godner.

Även närings- och innovationsministern Mikael Damberg (S) refererade till chockbeskedet i Södertälje 2012.

– Då var det ganska dålig stämning. Ingen framtidstro. Nu ser vi i stället hur KTH gör stora investeringar, fördubblar utbildningsplatserna här, och Astra Zeneca och Scania gör nya investeringar och satsar stort här i staden och vill bygga någonting tillsammans och jag tror väldigt mycket på den här modellen, att akademin, näringsliv och kommunen samarbetar för att utveckla svensk industri, säger ministern till LT.

Många glada miner alltså. gladast av dem alla kanske Thomas Karlsson – produktionschef för Scania – var.

– En väldigt spännande dag för oss allihopa i Södertälje. Jag är rätt så stolt själv också, tack vare att jag faktiskt är född i stan, jag har vuxit upp väldigt lång tid här, att nu starta ett KTH-samarbete i Södertälje är stort för mig.

I juni 2014 presenterades den här satsningen. Sedan har det gått rätt relativt fort till de första spadtagensom togs under tisdagen.

– När du har så pass många intressenter från olika håll som är övertygade om samma sak då går det att göra saker rätt fort i det här landet, säger Jan-Olof Jacke, Astra Zenecas Sverige-vd.

Hösten 2017 är det meningen att KTH Södertälje ska flytta in i de nya lokalerna.

White arkitekter har designat bygget som består av 5 000 helt nybyggda kvadrameter och 8 000 befintliga kvadratmeter som byggs om.

– Vi har skapat en entré som syns på håll. Det ska märkas i Södertälje att det här kvarteret får nytt liv. Entrén blir bilden av Södertälje Science Park och en symbol för samarbetet mellan KTH och de världsledande företagen som finns här. Det blir en injektion i staden, säger Hans Forsmark, ansvarig arkitekt på White.