Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LT-Play:  De gör förråd till mikrolägenheter

I små förråd kan man lagra mycket grejer. Eller så bygger man om dem till mikrolägenheter.Så görs just nu på Stenkullevägen, där det också planeras för höghus.

Annons

Utrymmet är 15 kvadratmeter stort och försett med två små fönster upp mot taket. Gallerväggar delar upp det i tre lägenhetsförråd.

Motsvarande utrymme i ett grannhus på Stenkullevägen i Nykvarn ser helt annorlunda ut.

Till höger en rejäl säng. Rakt fram fransk balkong, stort fönster, diskho och spis. Till vänster toalett. Allt alltså inrymt på, för att vara exakt, 15,3 kvadratmeter.

– Det känns bra att vi kan öka antalet lägenheter i vårt lilla bestånd med 33 procent med så här pass enkla åtgärder. Vi är glada över att kunna hjälpa människor till sin första bostad, säger Johan Fernholm, vd för Alin och Hedenlund, bolaget som förvaltar och tills nu har ägt Stenkullevägen.

Hyran? Johan Fernholm vill inte säga något om den innan den är förhandlad med Hyresgästföreningen.

Tre mikrolägenheter har byggts hittills. 15 till blir klara innan jul. Totalt finns 36 likadana utrymmen som på sikt ska bli 36 lägenheter.

– Från kommunens sida är vi positiva, säger samhällsbyggnadschef Bengt Andersson och räknar upp tre grupper som är i behov av små lägenheter: ungdomar, ensamkommande flyktingbarn och långpendlare.

Det händer en hel del på Stenkullevägen för tillfället. Som LT berättade härom dagen får de 108 lägenheterna på nytt en ny ägare. Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) – grundat av den före detta socialdemokratiske toppolitikern Ilija Batljan som också har hunnit med att få sparken från fastighetsbolaget Rikshem – blir den fjärde ägaren på sex år.

– Området har saknat kärlek. För oss var det väldigt tacksamt att komma in i det läget, säger Johan Fernholm.

Alin och Hedenlund köpte lägenheterna 2014 och har sedan dess renoverat 80 procent av dem – en renovering som betyder att hyran för en lägenhet på 82 kvadratmeter höjs med cirka två tusen kronor.

Bolaget fortsätter att förvalta området även med SBB som ägare. För de boende ska ägarbytet knappt märkas, utlovas det.

Något som däremot lär påverka de boende är att kvarteret ska byggas till.

– Vi tittar på vilka möjligheter som finns i området. Det går att bygga ut mot Centrumvägen och kanske upp mot villabebyggelsen. Vi tittar också på påbyggnader – det finns modullösningar som innebär minimal störning för de boende, säger Krister Karlsson, vice vd för SBB.

Tanken är att bygga ytterligare cirka 130 lägenheter i området. De nya husen kan bli på upp till åtta våningar.

– Ja, det är definitivt aktuellt. Ambitionen är att området ska få ett ordentligt lyft, säger Krister Karlsson.