Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: De får bajsvatten i köket - för fjärde gången

Tänk dig att du helt plötsligt får köket översvämmat av bajsvatten. Det hände Fanar i veckan – för fjärde gången på kort tid. – Jag klarar inte av stanken, jag står inte ut, säger hon.

Fanar bor på Rösvägen i Ronna och var i rummet bredvid köket i tisdags morse när en fruktansvärd stank plötsligt drabbade hela lägenheten.

– Vattnet bubblade upp och bara rann, det var genomblött på golvet, berättar Fanar som bor i tvårummaren tillsammans med sin man Nashet och barnen Sandro, 1, och Sandra, 3.

– Barnen har känt sig illamående, har inte haft aptit, de vill varken äta eller dricka och de har inte varit på förskolan, säger Fanar.

Fanar och Nashet har bott i lägenheten sedan 2011 och betalar drygt 6 000 kronor i hyra. Paret är från Irak och talar inte så bra svenska, systersonen Amar Fanoey för deras talan.

– Jag tänker på barnen i första hand. Det här skulle ha åtgärdats efter första gången, i slutet av 2014, säger Amar.

– Men då gjorde inte rent efter sig, då fick vi städa själva. En månad senare var det dags igen, säger Fanar.

Händelsen i tisdags är den fjärde på kort tid.

– Jag klarar inte av stanken, jag står inte ut, säger Fanar.

Hyresvärden Graflunds, numera D. Carnegie och Co AB, är medvetna om problemet och har kontakt med familjen. På onsdagseftermiddagen höll man på att besiktiga skadorna efter den senaste översvämningen.

Regionchefen Veikko Korhonen på D. Carnegie och Co håller inte med om att man inte har försökt åtgärda problemet.

– Nej, vi har spolat avloppet fyra gånger bara i år. Men den här gången tänker vi gå in med en kamera och filma stammen och se vad det är för problem.

Vad kan detta bero på?

– Vi misstänker att någon spolar ner för mycket matolja eller frityrolja, då bildas det stora vita fettklumpar som gör att det blir stopp i stammen i lägenheten längst ner.

Vad gör ni åt det?

– Vi försöker informera hyresgästen om att inte man får spola ner olja så utan i stället hälla över det i en petflaska eller en burk. Vi beklagar detta men vi kan inte stå och vakta varenda hyresgäst. Vi kan inte göra något åt att vissa inte vill ta sig information, säger Veikko Korhonen.

Kan Fanar och hennes familj räkna med någon kompensation?

– Det får vi titta på, hur omfattande skadorna är, men är det så att hon inte kan använda köket så har hon naturligtvis rätt till hyresreducering.

Man hoppas filma stammen i slutet av veckan.