Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: De äter semla för första gången

Hur smakar en semla egentligen?LT har träffat fyra ungdomar när de smakade på en för första gången, så här tyckte de:

Det går inte att ta miste på de fyra ungdomarnas osäkerhet, där de sitter uppradade i ett av lärarnas konferensrum på Morabergs studiecentrum, där de läser upp sina betyg. De vet inte riktigt vad som väntar dem. Alla tyckte att svensk mat var lite konstig när de först kom till Sverige.

Det enda de vet nu, är att de ska få smaka på semlor. Tre av de fyra har aldrig ätit semlor förut.

– Jag hade inte kunnat föreställa mig att det finns något sådant här. Jag har aldrig ens sett en semla förut, säger Arsin Sarkis, 18 år. Han kom från Syrien till Sverige för två år sedan.

Ungdomarna tittar misstänksamt på bakverket, som står uppställt framför dem. De får inte smaka riktigt än, först ska LT:s fotograf, Mattias Holgersson rigga kameran.

Så är han äntligen klar och de får smaka. Mohammed Abdurahim, 18, klämmer ihop semlan som en hamburgare, grädden trycks ut under locket.

– Å vad gott, jag vill ha flera, men blir jag jättetjock om jag äter den här? Men inte om jag äter bara en väl, säger han.

Grädden och florsockret hamnar lite överallt, ingen av dem har ätit något liknande tidigare.

– Men å vad gott! Jag som alltid tyckt att de sett så äckliga ut. De smakar lite som kanelbulle, fast med grädde. De är ju dyra också. Jag hade nog aldrig ätit det om ni inte hade bjudit. Men nu vill jag ha fler och jag vill ha dem för mig själv, säger Fatoumata Cermara. 16.

Det är bara en av dem som har ätit semlor förut, Javel Rahimi, 17, är inte lika skeptisk som de andra. Han åt en semla en gång, för tre år sedan och tyckte om det. Han är också den i gruppen som äter upp semlan snabbast.

– Jag måste nog springa extra långt efter att jag har ätit den här, kanske sju kilometer i stället för fem, säger han och ser belåten ut.

Osäkerheten och misstänksamheten är borta. Sockret och grädden har gjort sitt, semlan blev snabbt en favorit, något de alla vill bjuda sina vänner och familj på.

– Jag ska bjuda mina syskon och min mamma på semlor, säger Arsin Sarkis.

Han har florsocker på näsan, men alla är för upptagna av sina egna semlor för att lägga någon större vikt vid det.

– Det här var så gott, att jag vill köpa en semla varje morgon och dricka med kaffe, fortsätter Arsin.

Nu är stämningen uppsluppen, de skrattar och skojar.

– Det är sött och gott, men om man äter många, så blir man nog tjock, men det kanske kan passa mig, säger Mohammed Abdurahim.

Han kan inte släppa tanken på att semlan innehåller många kalorier.

Fyra fakta om semlan

Semla, eller fastlagsbulle, var något som vi åt i Sverige under tre dagar, för att klara fastan som pågick 40 dagar före påsk. Särskilt viktigt var dagarna under medeltiden

Fettisdagen var inte bara en dag med god och fet mat, den var också dagen mellan vinterhalvåret och sommarhalvåret, och man förväntades efter den dagen att klara sig med dagsljuset och alltså inte använda sig av en lykta när man tog hand om sina djur i ladugårdarna och stallen.

Det var viktigt att gården verkligen bjöd på gott att dricka och äta under fettisdagen, annars drabbades man av olycka under det kommande året.

Under de tre dagarna, skulle man också leka och klä ut sig.

Källa: www.so-rummet.se