Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Därför  väljer stjärnan Kings

En vecka till premiären. Då värvar mästarna en landslagsveteran.Thomas Massamba är klar för en comeback i Södertälje – stan där karriären tog fart.

Annons

31-årige pointguarden Thomas Massamba vann SM-guld med Södertälje Kings redan 2005 - och tog över startrollen när nuvarande Kingscoachen Vedran Bosnic värvades till klubben som spelare.

Nu är landslagsveteranen tillbaka i Södertälje.

På söndagen skrev han på ett avtal för den kommande säsongen.

– Jag gillar Vedrans coachfilosofi och det är därför, när jag bestämde mig för att komma hem, som jag hamnade här. Jag pratade i princip inte med någon annan klubb. Jag hade några erbjudanden utifrån som inte klickade. Pengarna var bättre, men jag valde att komma hit för att bli hel och att coach vet vad jag kan göra.

De regerande svenska mästarna har nu fem pointguarder kontrakterade: Massamba, Cameron Rundles, Valter Lindström, Filip Kovacek och Henrik Sjölin.

Därtill har Davis Lejasmeiers redan gjort minuter som pointguard i Champions League-kvalet, även om hans naturliga position är som shooting guard.

Den gångna säsongen spelade Thomas Massamba för Keravnos på Cypern innan han bytte till Prishtina i Kosovo, där han sin vana trogen vann titeln. Även om Massamba själv var skadad en del och inte kunde bidra fullt ut.

Pointguarden drog nämligen på sig en rejäl bristning i ljumsk- och bålmuskulaturen redan på Cypern. Men där mörkade klubben skadan och pressade honom att spela ändå.

- Jag hade så ont att jag inte kunde gå. Sedan skadade jag knäet, och det blev bara värre eftersom jag var tvungen att belasta ljumsken, säger Massamba.

I Prishtina var läget det omvända. Där kom Massamba till ett vinnande lag och coachen hade svårt att få in guarden i laget. Men det gav å andra sidan mer tid för återhämtning.

Och under sensommaren tog Massamba återigen plats i landslaget. Under EM-kvalet snittade han nästan 20 minuter och bidrog med 6 poäng, 3,2 returer, 3,2 assister och gediget försvarsspel. Nu är veteranen uppe i 99 landskamper med blågult.

- Jag tror att jag har några år kvar, om jag kan hålla mig i form, säger han.

Kommer skadan att påverka dig nu när du går in i en ny säsong?

– Nej, jag är nästan hundra. Jag måste bara hitta rytmen i laget. Lära känna spelarna. Det tar lite tid, men annars är det ungefär samma system som vi spelade i med landslaget. Jag vet Vedrans tänk och hur han vill använda mig.

Vilken blir din roll?

– Jag blir ju lite äldre – så att ta med rutinen. Att lugna ned spelet och få in rytm, för det är vad som har saknats. Att få sving på bollen. Defensivt så vet alla vad jag kan göra. Offensivt kanske jag behöver ta en större roll senare, men nu är det bara att komma in och vara lagpappa. Allt ska flyta på. Södertälje är en maskin – och just nu är det grus i maskineriet, säger Thomas Massamba och fortsätter:

– Defensivt har vi mycket talang. Offensivt har vi bitarna, men vi måste lära oss att offra våra egna spel för att göra varandra bättre. Bollen fastnar. Jag är här för att få snurr på det här.

För första gången sedan 2010, när han spelade med 08 Stockholm, är pointguarden nu tillbaka i svenska ligan. Och han kommer till förhandsfavoriten, som Kings är i kraft av fyra raka SM-tecken.

Just titlar och finaler har varit en röd tråd i den senare delen av Massambas karriär. Sedan han flyttade utomlands har han gått till en final eller vunnit en titel varje säsong. Varje. Säsong. En otrolig svit.

– De har gjort ett underbart jobb här. Det är svårt för mig att säga att jag ska fylla någons skor. Jag är inte John Roberson eller Skyler Bowlin. Jag är Thomas Massamba. Titlar vinner ett lag. Jag är en vinnare. Men framförallt måste man ha flyt.