Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Därför trivs Kingsstjärnan mot Borås

Vedran Bosnic framhåller Borås som favoriter inför SM-slutspelet. Men frågan är snarare om ett förstärkt Borås hittar ett sätt att matcha Kings, som nu har elva raka segrar.

Vilka ska stoppa det regerande mästarlaget från en kvadrupel?

Borås, i alla fall om man ska tro Vedran Bosnic.

– De var favoriter till SM-guldet i början av säsongen och är det fortfarande, säger Kings coach till SBBK:s sajt.

Något som åtminstone en av mästarcoachens spelare inte riktigt köper rakt av:

– Sa han det? Jag vet inte. En svår fråga. Jag tycker att vi är det. Men jag kan inte säga emot coach, säger Chris Czerapowicz.

Kings har gått fram likt en ångvält i seriespelet sedan strax före jul och segerraden är utökad till elva raka.

Inte nog med det: en av de offensiva nyckelspelarna verkar varva upp inför slutspelet. Sett över säsongen har Chris Czerapowicz lagt i 13,2 poäng per match. Den siffran ökade i januari till 14,6 – och februari har han inlett med 19,0 poäng i de två första matcherna.

– Hela laget varvar upp. Det märks ju – elva i rad och vi spelade bra även i slutet i Europe Cup. Det gör stor skillnad nu när ”Bizi” är helt frisk, säger Czerapowicz.

Toni Bizaca har spelat på en egen nivå sedan nyår. På sju matcher i januari snittade han 18,6 poäng, efter att ha skjutit 62,5 procent på tvåor och hela 51,9 utifrån.

Klart det gör skillnad.

Räcker Borås till? Man har inte gjort det i de två första mötena mellan lagen. För att förbättra oddsen har Borås handplockat Ronnie Boggs, en atletisk vingspelare som breddar laget – och hittills ger 14 poäng från bänken.

– Det var det de saknade, lite djup. Jag vet inte riktigt vad Boggs har för spelstil, men de blir ju längre och kommer att orka mer, säger Chris Czerapowicz.

Borås har passat forwarden särskilt väl. Czerapowicz har gjort fler poäng mot Borås, 19,0, än mot något annat lag.

– Kanske är det sättet de roterar på som gör mig mer öppen. De kanske mer tar bort lobbarna till inside-spelarna och lämnar skyttar öppna. Vi får se om det är samma sak nu, säger han.

Mot just Borås har Czerapowicz haft friare tyglar, då Kings hjälpt från Borås unga spelare – Simon Gunnarsson och John Brändmark – på position tre.

– De är kanske inte lika aggressiva som de äldre. Om de sätter ett skott så måste jag respektera dem, men innan de börjar skjuta har jag backat av lite och försökt spela mer hjälpförsvar.

Nu lär Czerapowicz främst ställas mot nye Boggs. En bra poänggörare, svag skytt. Boggs är iskall, 11,1 procent, från tre. Men så är det också andra egenskaper som ska hjälpa Borås att nå högre.