Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Därför skickar Södertälje inte ut krisinfo

Så klarar du i tre dygn vid en katastrof. Den informationen skickades ut i grannkommunerna – men inte i Södertälje.

Annons

Gnesta, Nyköping, Oxelösund och Trosa kommuner har skickat ut en folder till samtliga hushåll med information om hur man klarar sig i tre dygn om katastrofen är framme.

Annkristin Mellgren är risk- och säkerhetssamordnare i Gnesta kommun.

– Det här är något som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och civilförsvaret tycker är viktigt. Det är dags att plocka fram de här frågorna. Det berör alla, säger hon.

I Södertälje resonerar man annorlunda.

– Att skicka ut information till medborgarna kan vara förenat med problem. Vi vet aldrig vilka språk som foldern behövs på och materialet kan snabbt bli föråldrat. Vi jobbar med webben i stället. Det finns inget krav på att folk själva ska kunna hantera en krissituation. Men det finns rekommendationer, berättar Åke Martinsson, säkerhetssamordnare på Södertälje kommun.

– Man kan se till att ha rent dricksvatten för något dygn. Det är aldrig fel att ha någon konservburk hemma och filtar och varma kläder, säger Åke Martinsson och berättar att kommunen ständigt arbetar med att analysera eventuella sårbarheter inom sin organisation.

Bland det allvarligaste är ett totalt elavbrott eller om dricksvattnet skulle slås ut.

– Om dricksvattnet försvinner får vi omedelbart väldigt stora problem. Cirka 80 000 av Södertäljes drygt 90 000 invånare får dricksvatten från kommunen, säger Åke Martinsson.

Om en smitta skulle förorena vattnet är det hanterbart. Toaletter skulle fungera och dricksvatten skulle kunna kokas. Kommunen ställer också ut vattentankar till invånarna om det behövs. Men om det är så illa att vattnet blir helt oanvändbart är läget värre.

– Det skulle vi aldrig mäkta med. Vi skulle klara en minimiförsörjning på tre liter dricksvatten per person och dygn för en kortare tid. En längre period kräver 30–50 liter per person. Då ska vattnet räcka även till hygien och tvätt. Då måste man evakuera.

Ett totalt elavbrott är inte heller helt lätt att hantera.

– Äldreomsorgen och liknande verksamheter har dieselgeneratorer som startar. Sjukhuset har liknande lösning. Men betalsystem och bankomater skulle inte fungera, säger Åke Martinsson.

Även ett felande fjärrvärmesystem får konsekvenser.

– De flesta bostäder skulle vara utkylda efter ett par dygn om det är kallt ute.

Åke Martinsson litar ändå på kommunens krisplaner.

– Försörjningssystemen är robust konstruerade och risken för totalhaverier är näst intill obefintliga. Kriser i mindre skala har vi god förmåga att hantera, säger Åke Martinsson.