Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Då blir brokaoset ännu värre

Tre veckor till. Sen ska motorvägsbron vara färdigreparerad.– Jag anade detta. Det har varit jättejobbigt, varenda dag som bron är stängd är negativ, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).

Trafikverkets nya prognos för hur lång tid arbetena med att reparera den så viktiga motorvägsbron kom i går. Avstängningen fortsätter minst tre veckor till.

Arbetet med att återställa motorvägsbron har tagit ny fart efter att man bytt svetsentreprenör och Trafikverket räknar nu med att bron kan öppnas i september.

Efter tester och analyser av bron menar Trafikverket att den kan vara redo för trafik i början av september. Men exakt datum kommer senare:

”Vi måste ha en säkerhetsmarginal på prognoserna då det är en komplex bro. Den ska inte bara vara stabil, den ska gå att öppna också, kommenterade Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Den nya prognosen har till stor del att göra med det problem den första broreparatören hade, som alltså försenat arbetet.

Den ena motorvägsbron har nu varit avstängd sedan midsommarhelgen, 24 juni, efter att en lastbil kraschat in i bron och skadat flera balkar och gjort bron osäker.

Trafiken leddes först om runt halva Södertälje, men har efter en del ändringar och anvisningar med en ramp mot Saltsjöbron blivit okej – för trafiken förbi Södertälje.

Men efter flera olika prognoser, den senaste pekade att det hela skulle vara klart mitten av augusti, har bland andra Boel Godner reagerat rejält då Södertälje drabbats:

– Det har tagit lång tid, varit en påfrestande tid. Och det gäller inte bara dem som ska genom Södertälje, utan också oss som bor och arbetar här. Det här får bara inte ske en gång till, säger Boel när LT intervjuar henne uppe i blåsten på Saltsjöbron.

Hon har just kommit tillbaka från en jobbutflykt i Stockholm och erkänner att det är lite oroligt varje gång hon åker mot Södertälje och de rikskända broarna.

På frågan hur Södertäljes varumärke har påverkats av broreparationerna skakar hon bara på huvudet.

– Det rullar fint nu, säger hon och ser ut över stan. Men det är om ett par veckor, när alla är tillbaka i arbete och i skola, som jag fruktar att det kan bli stora problem inne i stan. Men vi gör så klart allt för att hjälpa till.

– Det måste till en rejäl investering, och min uppgift har varit att trycka på hos minister och landshövding. En långsiktig lösning måste till, det verkar de flesta vara överens om.

På tisdagen kommer ansvariga från Trafikverket till Södertälje stadshus för det numer ordinarie tisdagsmötet där broproblematiken diskuteras med vikarierande stadsdirektören Lenita Granlund och företrädare för Södertäljes näringsliv.