Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Cyklade från Göteborg till Södertälje – för barnen

På fredagen planterade förskolebarn ett träd i Södertälje, för att uppmärksamma barns rättigheter.– Det var jätteroligt, säger Adele, som går på Tom Tits förskola.

Nio barn från Tom Tits förskola hjälptes åt med att först gräva en grop i jorden. I gropen planterade de sedan ett ungt vinteräppelträd, föreningen Barnens träd nummer 149, och det hittills andra som planterats här i staden. Tanken är att träden ska symbolisera alla barns rätt till en värdig barndom.

Nynäshamnsbon Jonas Paulman, grundare av föreningen Barnens träd, hade under tre veckor cyklat sin 27-växlade hoj från Göteborg till Scandic Skogshöjden i Södertälje, där ceremonin ägde rum.

– När man brinner för nåt som är viktigt får man en extra växel, då har jag 28 växlar, säger han.

Hotellkedjan är ett av företagen som varit flitigast på att plantera barnens träd. Längs vägen hade Jonas Paulman varit med när barn planterat träd på andra platser. Planteringen sker i samarbete med kommuner, företag och föreningar. Jonas Paulman berättar att han nu har cyklat 1000 mil under sju år, för att han själv fick en dålig uppväxt. Han hade grav dyslexi och blev kallad dum, till och med av sina lärare, och nu cyklar, paddlar och springer han för att uppmärksamma FN:s barnkonvention.