Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Christina väcktes av inbrottstjuven

En inbrottsvåg sköljer över Södertäljetrakten. Bara i helgen polisanmäldes elva inbrott eller inbrottsförsök. Christina Svanvinge blev väckt av en inbrottstjuv.

Klockan var strax efter 3 natten mot tisdag. På övervåningen i bostaden i Rönninge låg Christina och sov, likaså barnen och maken Daniel.

Då ryckte Christina till. Någon gick omkring på bottenvåningen. Först tror hon att maken är uppe men inser snart att det är en främmande person i lägenheten.

– Jag får inget svar, och då skrek jag ”Vad i h-vete” och sprang ner för trappan, säger Christina Svanvinge.

Inbrottstjuven hade tagit sig in bakvägen, genom familjens påbyggda uterum. Överrumplad tar inbrottstjuven sig ut ur bostaden.

– Jag springer fort efter, ut genom dörren. Då ser jag att han fastnat i grinden mot vår innergård. Men jag väljer att stanna, kanske som en försvarsmekanism.

Siktet verkar ha varit inställt på elektronik. Tjuven tog surfplattor och en dator – som han kastat ner i makens träningsväska, som senare hittas utslängd.

De senaste veckorna har det skett nästan ett bostadsinbrott om dagen i Södertäljeområdet. I helgen slog inbrottstjuvarna till i Mariekäll och Glasberga, men också i Järna och Enhörna. Flera av inbrotten skedde sent på kvällen eller natten. En av polisens teorier är att stöldligor återigen är i farten.

– Vi har tidigare haft problem med ligor som kommer hit under perioder. Då har det funnits en person i Sverige som tar hit en grupp personer som ägnar sig åt villainbrott, säger Johan Sjöholm, stationsbefäl på Södertäljepolisen.

Vid ett antal av inbrotten har tjuvarna lyft ut fönsterkassetten på treglasfönstren till villan. Polisen råder nu villaägare att limma fast sina treglasfönster – som annars är lätta att mixtra med.

– I nytillverkade hus sätter man kanske inte in de fönster som är dyrast eller bäst. Man tar några som håller värmeklass men stöldskyddsklassen är det si och så med. Det räcker med att pilla loss listerna, säger Johan Sjöholm.

Magnus Käck, chef för seriebrottsgruppen i Södertälje, säger att polisen som bäst kartlägger den senaste tidens inbrottsvåg.

– Vi tittar om det finns gemensamma nämnare, likadana fotspår, fingeravtryck och annat. Vi tittar även om det finns ett mönster i brottstider.

Poliser i yttre tjänst informeras löpande och kan kontrollera bilar och personer som möjligen inte hör hemma i vissa områden.

Men bostadsinbrott är svårlösta.

– Vi vädjar till allmänheten om iakttagelser, säger Käck.

För Christina Svanvinge var de kommande dagarna jobbiga. Men hon ångrar inte att hon sprang ut.

– Jag tror inte han var beredd att jag skulle höra det. Men jag blev faktiskt jäkligt arg.