Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Biskop Atas vittnade i kyrkohärvan

Biskop Benjamin Atas var på onsdagen kallad av åklagarsidan att vittna i den så kallade kyrkohärvan som är inne på dag 27 av 40. Åklagarna hävdar att Halef felaktigt fått flera års utbetald sjukersättning trots att han haft arbetsförmåga.

– Han har haft arbetsförmåga, det visar inte minst hans engagemang inom kyrkan och vi anser att han vilselett försäkringskassan för att få förtidspension och hel sjukersättning, säger Isabelle Bjursten, en av tre åklagare i målet som åtalat den tidigare stiftsordföranden för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.

Förutom de åtalade grova bedrägerierna kring bidragsanställningar av långtidsarbetslösa som LT tidigare rapporterat om, menar åklagarna alltså att Halef Halef även fått totalt 1 208 970 kronor felaktigt utbetalt av Försäkringskassan åren 2005-2014. Åklagarna menar att Halef stora och långa arbetsinsats som stiftsordförande och andra uppdrag inom den syrianska rörelsen är att jämföra med ett heltidsarbete, att han således hade arbetsförmåga och inte skulle ha sjukbidrag.

På onsdagen kallade åklagarna en man som jobbat mycket nära stiftsordförande Halef Halef under många år – ärkebiskopen Benjamin Atas.

Tillsamman basade de över 23 församlingar runt om i Sverige, biskopen med ansvar för den andliga sfären och Halef och stiftsstyrelsen över ekonomin.

– Vi tackar honom för allt han gjort för våra organisationer. Han och hans familj är mycket kända hos oss syrianer runt om i Europa, sa Benjamin Atas och prisade Halefs insatser för arbetet att få godkännandet för stiftet att ta ut kyrkoavgift från sina medlemmar.

– Utan sådana personer med goda kontakter skulle vi inte ha kommit vidare. Han har varit en mycket aktiv person i styrelsen men ideellt arbetande, säger biskop Atas, som även fick frågor om sin egen upptaxering hösten 2014 på cirka en halv miljon kronor och hur Halef då tyckte att de skulle gå vidare mot Skatteverket. Under alla tidigare år hade nämligen myndigheterna haft överseende med att biskopen inte hade någon lön utan levde på kollekt och gåvor som inte var beskattningsbar inkomst. Men 2014 gjorde Skatteverket en annan bedömning och upptaxerade biskopen.

Biskopen sa att Halef då ville överklaga och driva saken vidare i domstol, men Benjamin Atas sa nej.

– Jag ville inte gå vidare, jag ville visa att jag bryr mig om statens regler och beslut, säger Benjamin Atas.

Efter det instiftade Halef Halef en månadslön till biskopen på 20 000 kronor, som gäller än i dag.

Åklagaren ville även veta hur Halef Halefs sorti påverkat arbetet i kyrkan.

– Vi behöver honom fortfarande, en person är en person även om han döms, alla gör sina misstag.

Att Halef betydde en hel del för organisationen vittnar inte minst biskopens eget brev om, som han skickade till domstolen för ett drygt år sedan, där han vädjade om att släppa Halef fri inför patriarkens stundnade besök. Även om detta fick biskop Atas frågor i rätten. Men biskopen sa att mötet med patriarken trots allt kunde genomföras utan Halef.

Åklagaren ville också veta om Halefs påstådda dåliga hälsa och nedsatta arbetsförmåga märkts i det kyrkliga arbetet under de många åren som ordförande.

– Han kände sig inte så bra, när vi färdades i bil somnade han ibland och han var förkyld ibland och hade svårt att andas.

Åklagaren: Var han sjuklig?

– Han kunde inte andas ibland, men det ska du inte fråga mig, det ska du fråga läkarna, svarade Benjamin Atas.

Halef Halefs försvarare Henrik Olsson Lilja, säger att hans klient är en form av ålderman med gott kontaktnät som folk vänt sig till för att få hjälp. Halefs insats har varit ideell, han har inte jobbat så mycket som åklagaren påstår, säger han.

– Det står tydligt i lagen att man har rätt att hålla på med ideell verksamhet, det uppmuntras dessutom. Gör man något på sin fritid som ger ett mervärde i livet, så mår man bättre och har större chanser att komma tillbaka i arbete, säger Henrik Olsson Lilja, som menar att hans klient fått klä skott för dålig kontroll på Arbetsförmedlingen av utplacerade bidragsanställda.

– De handläggare från arbetsförmedlingen som vittnat här har bekräftat att inget fungerat, man har öst ut pengar utan kontroll och med otydliga regler. Arbetsförmedlare och politiker har skyfflat ut pengar utan kontroll, säger Olsson Lilja.

17 åtalade i kyrkohärvan

Totalt 17 personer står åtalade för grovt bedrägeri i kyrkohärvan.

Enligt åklagaren har Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen lurats på 6 129 266 kronor. Men åklagaren menar att om polisen inte hade gripit in hade 8,7 miljoner kronor betalats ut inom beslutsperioden.

14 av 17 åtalade är så kallade stödpersoner som varit långtidsarbetslösa och utplacerade i tre föreningar knutna till S:t Petrus och Paulus syrisk-ortodoxa kyrka i Hallunda där Halef var ordförande. Sju av dem är Södertäljebor. Enligt åklagaren ska de aldrig ha varit på arbetsplatsen alternativt inte lika mycket som angetts.

De återstående tre åtalade är huvudmän, Halef Halef, 36-årig festfixare samt en 82-årig man skriven i Norsborg. Dessa har haft nyckeluppdrag i föreningarnas styrelser.

Även dessa står åtalade för grovt bedrägeri mot Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Halef är också åtalad för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott angående sjukersättning mellan 2005-2014.

Rättegången inleddes 19 januari i år och beräknas pågå fram till 29 april, totalt 40 rättegångsdagar.