Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Anrikt värdshus totalförstört i branden

Värdshuset på Torekällberget har brunnit ner till grunden. Räddningstjänsten koncentrerade sig på att rädda närliggande byggnader. – Det är oerhört tråkigt, säger Stefan Sundblad, museichef på Torekällberget.

Det var strax efter klockan halv sju på söndagskvällen som det började brinna på Värdshuset på Torekällberget. Den kraftiga röken syntes över större delar av centrala Södertälje.

Ett stort område spärrades omedelbart av. Flera brandbilar var på plats för att bekämpa branden. 

– Det ser inte ut som någon annan av byggnaderna är hotade, en del träd kanske. Jag försöker att vara optimistisk även om lågorna är väldigt höga just nu, sade museichefen Stefan Sundblad som befann sig vid elden.

Ingen människa ska ha skadats vid branden. 1800-talsveckan – som lockat storpublik sedan torsdag då den invigdes – hade just avslutats.

– Vi var fortfarande kvar men ingen allmänhet fanns på plats, säger Stefan Sundblad.

Vid åttatiden var det ett trettiotal brandmän från cirka fem brandstationer på plats för att få bukt med elden. Bo Björklund, chef i beredskap på räddningstjänsten, sade då att man riktade in sig på att hindra elden från restaurangen att sprida sig.

– Det är fram för allt kvarnen elden kan sprida sig till, säger han.

Han trodde då att det skulle dröja ett antal timmar innan elden lugnat ned sig. Samtidigt som branden på Torekällberget härjade för fullt kom ett antal andra brandlarm in. Bo Björklund förklar att det är rätt vanligt vid den typen av stora bränder.

– Man känner röklukt och kanske ser en rökpelare som ser ut att komma från ens hus. Men vi får kolla upp alla larm som kommer in, säger han.

De larm som kommit in under kvällen visade sig också vara just falsklarm.

– Det hade kommit in larm ända från Ekerö, säger Bo Björklund.

Susanna Lovén är projektledare för 1800-talsveckan. Efter den lyckade tillställningen med många besökare menar hon att de fick en märklig känsla när de såg området brinna.

–  Från en sådan lyckad vecka till något sådant här. Jag hoppas att det inte sprider sig, säger hon när LT når henne på söndagskvällen.

Ett antal av djuren som stod närmast restaurangen fick också flyttas under kvällen. När LT var på plats gick det att höra hur flera djur brölade.

– Det gör de när det är något ovant, säger Hanna-Märtha Bergström, gruppledare för djurskötarna och Biologiska museet.

Hon säger de hoppas på att det inte kommer börja blåsa åt de övriga djurens håll.

– Precis som vi människor så gillar de inte brandrök. Samtidigt tycker de om att vara där de känner sig trygga och det är i stallet.

Under kvällen meddelade även polisen att de inlett en förundersökning gällande mordbrand. Platsen kommer därför hållas avspärrad tills en teknisk undersökning gjorts.

– När man inte får en naturlig förklaring till branden gör man det. Det är ju konstigt om en tillsluten byggnad börjar brinna av sig själv, säger Albin Näverberg på polisens länskommunikationscentral.

Vid halv tio på kvällen hade elden minskat i intensitet. Räddningstjänsten hade dock kvar samma personalstyrka som fortsatte att se till att elden inte skulle sprida sig.

– Vi kommer nog vara kvar hela natten, säger Bo Björklund.

Vid femtiden på måndagsmorgonen var både polis och räddningstjänst kvar på platsen för att bevaka eldhärden. Branden kunde begränsas till värdshuset och ska inte ha spridit sig till någon annan byggnad.

Det är ännu oklart hur branden startade.