Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-Play: Åk med Södertäljes värsta bilförare

Elena Tossavainen är knappast Sveriges sämsta, och garanterat inte bästa, bilförare. Men säkert Södertäljes roligaste.LT provåkte lite inför premiären av tv-programmet ”Sveriges sämsta bilförare”.geneta. – ”Döda vinkeln”? Det är något obehagligt, snuskigt, va?

Annons

Svordomar och gester. När Elena Tossavainen och ständiga stödet Mila Wiséen åker bil händer det saker. Och det sägs roligheter både före, under och efter kameran satts på.

Det märkte LT när vi var med under en liten bilfärd i Södertälje, och det lär tv-tittarna bli varse om man ser på kanal 5:s ”Sveriges värsta bilförare” senare i vår.

– Det har väl hänt att jag krockat. Lite hit och dit. Här i Södertälje och under inspelningarna.

– Nej, jag är inte bra på att köra bil, men det gör mig väl inte till en sämre människa, eller hur? säger Elena och skrattar.

Historien mellan Elena och Mila handlar om en bilförare och hennes coach, men också om stor kvinnlig vänskap. Elena, som är född i Ryssland, och Mila från Tjeckien

träffades på 70-talet när Elena var sommarbarn i tjeckiska Ostrava. De höll kontakten ochpå olika sätt hamnade de båda i Sverige. Elena bosatte sig i Södertälje och Mila arbetar här nu.

– Det var min dotter som anmälde mig till programmet. Hon visste ju att jag körde illa, och är rätt rolig. När producenten ville att jag skulle ha med mig en kompis som lärare och stöd tänkte jag direkt på Mila. Men jag vågade inte fråga, säger Elena lite generat.

– Men jag svarade ja direkt. Man har alltid roligt när man är med henne, säger Mila, som fick vara med under flera veckors inspelning i norra Stockholm. Och jag ångrar mig verkligen inte. Elena krånglar till det, men reder ut alla situationer. Ofta med ett skratt.

– Mila är världens snällaste, en verkligt god vän. Det var fantastiskt att hon ställde upp för mig.

När LT ska göra en liten film om ”Södertäljes värsta bilförare” på Scaniarinkens parkering märks det att damerna blivit vana vid tv-inspelningar. De fixar till sig snabbt, ler på rätt ställe, pratar i korta snärtiga meningar. De tar gärna om klippen.

– Det är klart att man spelar en roll, lite grann. Men jag är så dålig som jag visar när jag kör bil, det är inte fusk. Jag är dålig på trafikmärken, har svårt med höger och vänster, har inget lokalsinne alls.

Turen med LT inleds med ett par motorstopp och klassiska hopp framåt. Handbromsen var visst i. Kopplingen tog högt.

– Jag förstår om många tycker att jag är lite tokig, men då ska ni se de andra som är med i programmet, säger Elena. Vi gjorde en grej av att alltid vara lite

chica, kvinnliga liksom.

– Men jag lärde mig att köra bättre. Och att vara med har lärt mig massor, jag har fått nytt självförtroende – och vänskapen med Mila har växt.