Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT-frågan: Vilket borde vara Sveriges nationaldäggdjur?

Fiskgjusen är Södermanlands, havsörnen Upplands. Men vilket blir hela Sveriges däggdjur?

Annons

Alla landskap i Sverige har sina landskapsdjur. Och fåglar och växter. Förra året röstades Sveriges nationalfågel fram av Sveriges ornitologiska förening. Den omröstningen vann koltrasten. Nu ska man för första gången någonsin ta fram ett nationaldäggdjur också.

Det är föreningen Jaktkritikerna som dragit i gång omröstningen. På deras hemsida kan man nu vara med och rösta fram sin favorit.

– På hemsidan finns ett tjugotaltal vilda arter som nu lever i Sverige. Vi har gjort undantag för vissa medvetet eller omedvetet införda arter, exempelvis mink och fälthare, säger Hans Ryttman, universitetslektor och före detta ordförande för Jaktkritikerna

i ett pressmeddelande.

Djuren man kan rösta på är bland andra älg, björn, hasselmus, ekorre, igelkott och rådjur. Jaktkritikerna är en ideell djurskydds- och naturvårdsorganisation som arbetar för förändringar av den svenska jakten. I maj är det tänkt att resultatet av omröstningen ska presenteras för allmänheten och fram tills dess går det alltså att rösta.